Evangelie van Jezus Christus (3)


Wolter Rose vat in zijn lezing ‘Verder met het evangelie van Jezus Christus’ (die is overgenomen in De Reformatie de nummers 18, 19 en 20) de kern van het Evangelie samen in vier woorden: vrijspraak, adoptie, glorie en transformatie.

Rose zegt daar nog het volgende over: “Vier woorden. En je hebt ze alle vier nodig, elke dag van je leven. Je hebt elk van de vier nodig. Je kunt het christelijke leven vergelijken met een vierwielaangedreven voertuig. Met alleen maar aandrijving op één wiel, dat van de vrijspraak, kom je niet ver: je blijft in een cirkeltje rondbewegen. Met aandrijving op twee wielen, vrijspraak en transformatie, kun je een eind komen, maar alleen zolang je je op de verharde weg bevindt. Als het terrein ruiger wordt, met hobbels en kuilen, hellingen, zand en modder kom je met tweewielaandrijving vroeg of laat vast te zitten.”

“Een mensenleven speelt zich meestal op ruig terrein af. Als je in die omstandigheden vooruit wilt komen, dan heb je de vierwielaandrijving van het Evangelie nodig: vrijspraak, adoptie, glorie en transformatie.”

Een mooi en begrijpelijk beeld schetst Rose zo. Het roept wel bij mij de vraag op in hoeverre deze vier woorden echt leven bij christenen en de christelijke kerk. Het woord ‘vrijspraak’ is in de GKv een bekend woord, maar geldt dat ook voor adoptie, glorie en transformatie?

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder