Spreken over goed of fout gedrag


De Rover stelt in zijn artikel ‘Morele discussies? Wedergeboorte!’ de vraag: “Is spreken over goed of fout gedrag daarmee achterhaald en overbodig?” “Ja, als je het gesprek beperkt tot het gedrag of de gedragsregels alleen.” Nee, als je het gedrag ziet als een symptoom en niet meer dan dat.

Gedrag moet je dus gebruiken als een handvat om op zoek te gaan naar de diepere werkelijkheid achter het gedrag. “Dus niet conclusies trekken op basis van het gedrag, of nog erger oordelen of veroordelen, maar dieper doorvragen naar de motieven en drijfveren achter het gedrag.” Alleen zo kun je ontdekken of iemand van kostbare genade leeft, of iemand wedergeboren is.

In mijn blog ‘Drie wegen: hart – genade’ opent Jasper Klapwijk ook al onze ogen voor dezelfde problematiek. Het gaat vooral en allereerst om de vraag hoe het met je ziel, je hart, je innerlijk is gesteld. “De kern is: heeft de genade je hart geraakt of niet?” Klapwijk betrekt het daar op de gelijkenis van de verloren zoon. De oudste zoon had een voorbeeldig gedrag. Wat het houden van wetten en leefregels betreft, was er niets mis. Maar deze zoon leefde niet van kostbare genade. Zowel bij “afwijkend” gedrag als bij voorbeeldig gedrag zal er doorgevraagd moeten worden naar de motieven en drijfveren. De motieven, drijfveren geven aan of er sprake is van geestelijk gedrag of ongeestelijk gedrag.

Reacties

  1. De zelfoprechte vraag is: Wat spiegelt het af op jou, jouzelf? Want kijk niet pats boem in de reflectie, maar wat het reflecteert naar jou, jouzelf.

    In het één en gelijk zijn met en als jou, ben je als één en gelijk met en als alles als één en gelijk aan jou als leven. En als er enige reactie/ervaring/oordeel/mening is over iemand of iets, dan ben je nog steeds afgescheiden in en als jou.

    Dus stel ik voor dat je begint met de wezens waarmee je te maken hebt in jouw wereld - elke reactie/ervaring naar hen = zelfvergeving, loslaten en zelfcorrigerende toepassing in zelfoprechtheid - totdat er geen reacties/beweging/ervaring meer is ten opzichte van hen in jou. Dan breid je je toepassing uit 'naar buiten' - en zo ga je verder. Werk eerst met wat er hier al is in de wereld waaraan je deelneemt.
    http://www.desteni.net/index.php?option=com_content&view=article&id=134:eenengelijk&catid=51:eenengelijk&Itemid=78

    Proces van gelijkheid

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder