De kerk: pas op voor ernstige schade

Ik het ND van zaterdag 9 januari staat een mooi artikel: ‘Stronk met nieuwe loten als beeld van kerk’. In dit artikel komt Jeff Fountain aan het woord. Hij zegt o.a. dit: “Op boeken over kerkgeschiedenis zou een gezondheidswaarschuwing moeten staan: ‘Lezen kan uw geloofsleven ernstige schade toebrengen.’ Vanwege alles wat de kerk in de loop van eeuwen in Gods naam misdreven heeft.” Een citaat wat mij tot nadenken zet en vragen oproept.

Kerkgeschiedenis is niet alleen iets van vroeger. Ook vandaag schrijven de kerken geschiedenis. Zou iemand over honderd of tweehonderd jaar ditzelfde zeggen over de tijd waarin wij nu leven? ‘Het lezen van de geschiedenis van de kerken rond de eeuwwisseling kan uw geloofsleven ernstige schade toebrengen, vanwege wat ze in Gods naam misdreven hebben.’ Of denken we dan alleen aan godsdienstoorlogen en kruistochten naar het heilige land? Nee toch? Het is nog maar zo’n veertig jaar geleden dat de vorming van de Nederlands Gereformeerde Kerken (ontstaan uit de GKv) plaatsvond. De laatste jaren is er door diverse GKv-ers schuldbelijdenis gedaan over wat zich rond 1967 heeft afgespeeld. Anders gezegd: wat de GKv in Gods naam toen misdreven heeft.

Een kerk die in Gods naam verkeerde dingen doet en zegt, is iets van alle tijden en alle plaatsen. Waarom? Omdat de kerk mensenwerk is. Gods werk én mensenwerk. Mensenwerk dat per definitie beperkt en met zonden bevlekt is. Dat is soms de worsteling van mensen met de kerk. Het is ook mijn worsteling met de kerk. Juist dat menselijke, dat soms zelfs ongeestelijke wat er in de kerk, in Gods naam, gebeurt. Wie zou daar niet mee worstelen? De worsteling is over als je de kerk alleen maar als Gods werk ziet. Of als je alleen maar het mensenwerk in de kerk ziet. Er is ook geen worsteling als je als een soort consument kerklid bent en niet echt hart hebt voor de kerk. Dan maar afscheid nemen van de kerk? Of geen lid worden van een kerk? Dat is denk ik niet echt een oplossing, maar daar de volgende keer meer over.

Reacties

  1. Kijk eens op: huisvanvrede.nl en dan het bericht "angst in de kerk". Site van ds. Jaap Ophoff.
    Handelen we uit naastenliefde of uit angst? Laten we ons dat met elkaar afvragen, voordat we spreken en/of doen. Hebben we gebrek aan Godsvertrouwen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder