Het probleem van namaakgoden

Wat is nu het probleem van namaak- of afgoden en afgoderij? Tim Keller geeft in zijn boek ‘Namaakgoden’ talloze voorbeelden vanuit de praktijk en de Bijbel welke problemen er achter afgoden wegkomen. Welke ellende namaakgoden veroorzaken. Hier een korte bloemlezing van problemen en ellende zoals beschreven in genoemd boek.

Keller schrijft dat namaakgoden (uiteindelijk) altijd teleurstellen, omdat ze niet kunnen geven wat alleen God kan geven. Namaakgoden hebben een verwoestende invloed bijvoorbeeld op relaties. Namaakgoden veroorzaken allerlei psychologische problemen, “doordat we van goede dingen afgoden maken die we onder controle willen houden en die ons dan het vel over de oren halen.” We worden beheerst door de heer van ons leven. Die heer kan een namaakgod zijn of God. Namaakgoden maken een verslaafde van je en een verslaafde maakt vaak domme en destructieve keuzes. Namaakgoden kunnen je een vals gevoel van veiligheid geven. Namaakgoden kunnen je een verwrongen zelfbeeld geven. Afgoderij leidt tot verwrongen gedachten en gevoelens. De namaakgod ‘macht’ maakt (uiteindelijk) van ons een gewetenloos roofdier. Je wordt wie je vereert. Namaakgoden leiden tot ultieme vormen van onafhankelijkheid of afhankelijkheid. De namaakgod ‘succes’ is een soort verdovingsmiddel. Namaakgoden maken je (geestelijk) blind voor de (geestelijke) werkelijkheid. Namaakgoden kunnen leiden tot voortdurende interne conflicten, tot arrogantie en eigengereidheid, verdrukking van andersdenkenden. Namaakgoden geven een superioriteitsgevoel en roepen een gevoel van minachting en hoon op.

Afgoderij is zonde tegen het eerste gebod en getuigt van ondankbaarheid tegen God. Dat is al erg genoeg. Daarnaast brengen namaakgoden ellende, verwoesting en verdriet teweeg in ons leven en dat van anderen. Afgoderij maakt meer kapot dat je lief is. Ook om die reden lijkt het mij meer dan zinvol om het onderwerp ‘namaakgoden’ op de kaart te zetten en er aandacht voor te vragen.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder