Oplossing tegen afgoderij

Het is wel mooi dat Tim Keller in zijn boek ‘Namaakgoden’ uitgebreid beschrijft hoe afgoderij precies in elkaar steekt, maar is er ook een oplossing? Kan ik vrij worden van afgoderij? Nee, in dit leven zijn wij niet zonder zonde en de drijfveer achter onze zonde is afgoderij. De afgoden laten zich niet verwijderen. Is er dan helemaal geen hoop? Toch wel, er is een oplossing: Jezus Christus. Door Christus kan ik bevrijd worden van afgoden. De weg daartoe beschrijft Keller in genoemd boek. Die weg loopt via het zoeken van de afgoden en deze vervangen door de enige ware levende God. Keller tekent daarbij aan dat het hierbij niet gaat om een algemeen geloof in God. “Dat hebben de meeste mensen wel, terwijl hun ziel toch door afgoderij geteisterd wordt. Wat we nodig hebben is een levende ontmoeting met God.”

Zoeken: Iedereen heeft last van afgoden; “ze verschuilen zich in ieder mens”. We zullen ze dus moeten opzoeken, moeten herkennen. Onszelf moeten bevragen om zo helder te krijgen of we God dienen dan wel afgoden. Als we onze afgoden herkennen, krijgen we oog voor de invloed die deze namaakgoden uitoefenen op ons hart of cultuur.

Vervangen: De afgoderij is niet te verhelpen met alleen berouw of (hernieuwde) pogingen om anders te gaan leven. De macht van namaakgoden wordt niet gebroken door Jezus na te volgen. Afgoden de rug toekeren betekent niet minder dan dit, maar het betekent wel veel meer.” Het betekent “(…) dat we op waarde schatten wat Jezus voor ons heeft gedaan, ons daarin verheugen en daar rust in vinden. Jezus moet meer schoonheid voor je verbeelding en meer aantrekkelijks voor je hart hebben dan je afgod. Dat zal vervanging bieden voor je namaakgod. Als je de afgod uit de grond trekt maar nalaat om de liefde van Christus in zijn plaats te ‘planten’, dan groeit de afgod weer aan.” “Je moet Christus meer liefhebben, zoveel meer dat je geen slaaf van je bindingen meer bent.” Daarbij is het niet genoeg dat wij deze waarheid slechts verstandelijk geloven, maar deze waarheid moet je hart raken.

Reacties

 1. Hey Broer,
  mooi om je overdenkingen te lezen.
  je hebt een juist punt om juist nu te overdenken waar we onze eigen afgoden hebben.
  en onze ogen daarvoor te openen en samen achter Hem aan te gaan.
  hier vertelde je afgelopen vrijdag al over :)

  heerlijk dat je mijn broer bent!!

  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder