Grootste probleem van de kerk

In mijn blog ‘Schapen zonder herder’ had ik het over de situatie in onze kerkelijke gemeente. Als ik daar nog eens over nadenkt, roept dat bij mij de vraag op wat nu het grootste probleem is van de kerk en onze gemeente? Dat is een vraag waar ook Tim Keller bij stilstond in zijn toespraak tijdens The Global Leadership Summit 2009. Wat is nu het grootste probleem van de kerk?

Wat zouden mensen, ambtsdragers antwoorden als je ze die vraag zou voorleggen? Wat is het grootste probleem van onze gemeente? Er zijn mensen in de gemeente die ‘evangelische invloeden’ (wat zouden ze hier mee bedoelen?) als hét probleem van onze gemeente zien. Maar is dat werkelijk het grootste probleem? Keller zegt er dit over: “Geestelijke lauwheid, gebrek aan vitaliteit is nog steeds het grootste probleem.” Maar wat verstaat Keller onder geestelijke lauwheid?

Keller geeft in zijn toespraak een diagnose waar die geestelijke lauwheid uit bestaat. Die diagnose vind ik best verrassend. Hij gebruikt voor zijn diagnose de gelijkenis van de verloren zoon. Hij werkt deze gelijkenis uit, zoals hij dat ook gedaan heeft in zijn boek ‘De Vrijgevige God’. Dus wat is het grootste probleem van de kerk volgens Keller? Geestelijke lauwheid van ‘oudste zonen’ in de kerk.

Reacties

 1. Evangelische invloeden zouden wel eens uitingen van het werk van de Geest kunnen zijn. Kan een wereld open gaan als je het zo gaat bekijken (en onderzoeken in de Bijbel).
  Geloofsbeleving en geloofsuitingen zijn voor iedere christen anders. Net zoals de gaven van de Geest aan ieder verschillend gegeven worden.
  Communicatie kan verhelderend werken - kan ervoor zorgen dat mensen elkaar niet in hokjes/vakjes drukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...of dat we de gemeente willen runnen als een voetbalclub:
  Goedwillende vrijwilligers. Mensen die denken iets terug te moeten doen en met een frisse tegenzin toch een kantinedienst draaien. Een paar mannen die voor hun werk toch al managen en communiceren en projecten leiden vormen het bestuur. En dan nog een heleboel toeschouwers die het beter weten

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder