Het vollere evangelie van genade

Jos Douma is gestart met een prekenserie en het schrijven van blogs over de doop. In zijn blog ‘Terugduwen in het doopwater’ stelt hij de vraag of je in plaats van ‘je bent een zondaar, maar in Christus geheiligd’ niet beter kunt zeggen: ‘in Christus ben ik geen zondaar meer, maar een nieuwe schepping dankzij het vernieuwende werk van de Heilige Geest’. Kort samengevat: ben je een zondaar die geheiligd is of een heilige die zondigt? Jos benadrukt daarbij dat hij daarmee zeker niet wil beweren dat zonden en zondigen een gepasseerd station zijn.

Ik schreef daar ook al blogs over en zei daarin o.a. dit: “Maar hoe zit het met onze identiteit? Is onze identiteit die van een zondaar of wordt onze identiteit ten diepste bepaald door wie wij zijn in Christus? Ben ik een zondaar (identiteit) of een aangenomen kind van God (identiteit) die zondigt (gedrag)?

Deze vraagstelling is verre van theoretisch. De vraag raakt juist de praktijk. Jos schrijft: “Zit hier ook niet de pijn van heel veel broeders en zusters die het niet konden uithouden in gereformeerde kerken waar het zondaars-evangelie zondag in zondag uit wordt gebracht zonder dat er echt oog is voor het nieuwe leven in Christus?” Ook in onze gemeente vertrekken mensen en zijn mensen vertrokken omdat ze niet het volle evangelie van de genade horen. Ze voelen zich niet begrepen en vinden geen echt luisterend oor, laat staan dat er iets verandert. Wat mooi dat Jos wel blijk geeft van begrip en dit soort zaken eerlijk wil doordenken en daarover wil publiceren.

Reacties

 1. Daar heeft Jos Douma zeker wat mezelf betreft een punt.
  We leven na de kruisdood van onze Verlosser. Het hele OT wijst vooruit naar de komst van Jezus. O.a. dat is de rijkdom van het OT. Laten we ons richten op ons nieuwe leven in Christus.
  Ik ben het boek: Het wonder van het kruis (Wilkin v/d Kamp)aan het lezen en dat is zo'n mooi boek omdat Jezus centraal gesteld wordt. Jezus als onze Verlosser geeft een dimensie aan ons leven die echt ongekend is. Werd door dit boek o.a. gewezen op Hebr. 9:14"...het bloed van Jezus reinigt zelfs ons geweten van daden die tot de dood leiden ... Dat is dus ook het effect van Jezus dood aan het kruis. Als ik dit op me laat inwerken dan kan ik alleen maar dankbaar zijn en met hulp van de Heilige Geest (door Jezus aan mij gegeven Joh: 14:17)Jezus centraal stellen.
  Lees ook Ef. 4: 21 en verder: door Jezus (en niet door de wet) wordt duidelijk dat we voortdurend vernieuwd moeten worden.
  De Galaten brief is ook zo'n pleidooi voor het centraal stellen van Jezus. Paulus zegt zelfs in Gal 4: 19 dat hij barensweeen doorstaat als Christus geen gestalte in ons krijgt.
  Het kan toch niet anders met het NT in onze gedachten dat Jezus centraal staat in de prediking. Wie wil daar niet over preken en wie wil daar nu niet over horen?
  Dat evangelie is onze grootste rijkdom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jos geeft op een mooie en liefdevolle manier woorden aan jaren frustraties en pijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi verwoord door Jos en Arjan. Inderdaad precies het punt waar het vaak om draait. Niet elke week je opnieuw laten dopen met woorden, maar met Christus ben je begraven en met Hem ook weer opgestaan, door de doop van de dood!Dat is je identiteit. Daarnaast moeten we misschien ook eens nadenken over de definitie van "zonde". Zijn dat de fouten die we elke dag weer maken, de boosheid, frustraties, pijn enz. of is dat het niet aannemen van Jezus als jou redder en je eigen weg willen gaan? Jezus was zonder zonde en is één gemaakt met al onze zonde zodat wij rechtvaardig zijn geworden. Zie ook Heb 9:28, "als Jezus terug komt gaat het niet meer om de zonde"
  Arjan, je bent een kanjer, geweldig zo'n weblog! Liefs Johan M

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder