Het juiste woord op het juiste moment

Is het altijd goed als iemand Bijbelse woorden spreekt? Of als mensen elkaar vanuit de Bijbel van repliek dienen? Ja toch! Het gaat toch om de Bijbel, om het ‘verdedigen’ van de Bijbelse waarheid?! Ds. Mark van Leeuwen denkt er toch anders over. Hij schrijft in de Reformatie [1] naar aanleiding van Spreuken 25 : 11 en 12: Het juiste woord op de juiste tijd is als een gouden appel op een zilveren schaal. Een wijze vermaning voor een luisterend oor is als een gouden ring, een sieraad van het zuiverste goud.

Het gaat om het spreken op de juiste tijd. Dat heeft dus met timing te maken. ‘Wat je zegt, moet passen bij het moment.’ Het gaat ook om het spreken van het juiste woord. ‘Je kunt flinke brokken maken, zelfs met woorden van God.’ ‘Je moet ze doseren en goed timen, weten wie je voor je hebt en in welke situatie die persoon zich bevindt; en bidden of God je de juiste woorden in je mond wil leggen. Zulke gedoseerde woorden, woorden waar over nagedacht en waarvoor gebeden is, dat zijn gouden appels op zilveren schalen.’

Volgens Mark van Leeuwen laat vers 12 zien wat een goede timing is: ‘iemand zo toespreken dat hij naar je luistert.’ Je schept zomaar afstand met je woorden. Woorden (ook Bijbelse woorden) kunnen meer kapot maken dan je lief is. Een wijze spreker is iemand die heeft geleerd te luisteren. Eerst naar God en daarna ook naar die ander, naar de luisteraar. Dien hem niet gelijk van repliek, maar vraag eerst wat hij precies bedoelt. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de spreker. De luisteraar moet ook bereidheid tonen om echt te luisteren. Het gaat tenslotte om wijze woorden. Dat zijn bij uitstek woorden van God. De luisteraar toont wijsheid als hij daarnaar luistert. ‘Wijze woorden spreken tegen iemand die luistert, die combinatie is als een gouden ring en een sieraad van het zuiverste goud.’

Het gaat dus niet alleen om het spreken van Bijbelse woorden, maar ook om wijsheid. Ik wens iedereen (ook mezelf) veel wijsheid toe.

[1] De Reformatie, nummer 31 – jaargang 85 – ‘Spreken is goud’

Reacties

 1. 19 Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden. 20 Want de woede van een mens brengt niets voort dat in Gods ogen rechtvaardig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit zei een dominee in een preek. waarom denk je dat God de mens 2 oren en maar 1 mond gaf.
  Omdat het beter is te luisteren dan te spreken.
  Ik denk dat God wist wat een gevaar wij met de mond kunnen zijn. Soms zo onbedoeld, maar het gebeurt wel. Heerlijk die mensen die dan aan je vragen bedoel je dit of dat te zeggen. Als je dan zo anders overgekomen bent dan je bedoeling was, mag je je uitleggen. En kom je samen verder.
  Maar wat is dit soms lastig !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kwam hier terecht door te googlen op de woorden die ik regelmatig mijn mond uit hoor komen: ik ben op het juiste moment op de juiste plaats bij de juiste persoon en ik spreek de juiste woorden. Ook verricht ik daarbij de juiste handelingen. Praktische aardse handelingen. Dingen die noodzakelijk zijn. Alles als vanzelf. Ik was benieuwd of die woorden woorden zijn die ergens vandaan komen. Uit de bijbel dus, die ik nooit lees. Echt bidden op mijn knieën met 'voorgekookte teksten' doe ik ook nooit. Ik vraag simpelweg om hulp als dat nodig is voor mijn gezondheid (ziekte van Lyme/Pfeiffer/B12 tekort. Dat zijn 3 vermoeidheidskwalen bij elkaar. Ik vraag Hem mij dit te laten overleven, mij beter te laten worden. Dat ik beter word wist ik 18 jaar geleden al, toen het spektakel begon. Ik lees de bijbel nooit, lees al 18 jaar helemaal geen gedrukte teksten. De Pfeiffer is uiteindelijk verdwenen, na al die jaren. De Lyme is beteugeld door meer dan 2.000 antibioticatabletten en voor B12 krijg ik nu 3 injecties per week.
  Ook heb ik Hem gevraagd of mijn ex een andere vrouw mocht ontmoeten, zodat ik van mijn ex verlost zou zijn (sadist met verschillende zware psychische kwalen) na 29 jaar mishandeling. Ook dat 'gebed' is verhoord. Ik ben van mijn ex verlost.
  Al sinds zeker een jaar of 10 komen de 'juiste' woorden mijn mond vanzelf uit. Opvallend is dat er naar mij geluisterd wordt, met name door die mensen die tot dan toe nergens naar hebben willen luisteren. Gekscherend vraag ik weleens aan mijn vriendin: kijk eens op mijn rug of ik al vleugeltjes heb. Door anderen word ik weleens 'wijze vrouw' of 'heilige vrouw' genoemd.
  Verschillende geloven willen mij naar hun kerk lokken, tot nu toe. Daarvoor heb ik geen tijd en energie én als ik binnen ben, wil ik na een kwartier naar buiten. Als iedereen Hem alleen maar om hulp vraagt, wie moet die hulp dan nog uitvoeren op aarde? De bijbel is een opleidingsinstrument. Een boek met voorbeelden. Er is werk aan de winkel op aarde, werk dat met handen en voeten moet worden uitgevoerd bij de juiste persoon op de juiste plaats.
  Hoge bedragen betalen aan een kerk om vervolgens keer op keer urenlang gezellig samen te zijn, zelfs maaltijden te nuttigen maakt u niet een beter mens.
  De mens wil op de voorste rij belanden in het hiernamaals en maakt daarvoor zijn eigen voorwaarden. Het ene geloof bidt 5 maal per dag, het volgende geloof doet dat ook, maar dan ook nog naar het oosten. Weer een ander geloof zit de hele zondag met de armen over elkaar. Het joodse geloof doet op vrijdagavond het licht van onder andere het toilet al aan, want op zaterdag mogen ze het lichtknopje niet gebruiken.
  Ieder geloof bedenkt zijn eigen voorwaarden om bij Hem in de gunst te komen. Dat moet voor God, die we met ons allen moeten delen, want er is maar één God, een wonderlijke vertoning zijn.
  Zijn Kinderen bidden en smeken en vragen en blijven almaar hun lesje opzeggen, terwijl ze inmiddels groot genoeg zijn om het in praktijk te brengen.
  Dacht u nu werkelijk dat God naar al die verschillende geloven zal kijken en zeggen:
  wat zal ik kiezen???? stilzitten op vrijdag? op zaterdag? op zondag? jubelen? wie het meest aan de kerk geeft? Hij zal hen kiezen die niet blijven stilstaan bij wat ooit was, maar die voortgaan op de weg die hij ze gewezen heeft via de bijbel.
  Ja God bestaat. Ik maak deel uit van zijn grondpersoneel.
  Met vriendelijke groet,
  Een vrouw die naar Hem luistert en als instrument voor Hem mag dienen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder