De ideale kerk

Larry Crabb schreef een boek met de titel ‘De ideale kerk’ met als ondertitel ‘Waar onvolmaakte mensen God ontmoeten’. Voordat we Larry verdenken van idealisme noem ik ook nog de Engelse titel van het boek: Real Church. Het boek gaat dus over de ware of de echte kerk.

Crabb vertelt in het boek waarom hij deze schreef: “De kerk waar ik heen wil – waar is die? Wat is dat voor kerk? Welke kerk zou me aantrekken? Wat voor soort kerkdienst zou ik niet graag missen? Bij welke kerk zou het een voorrecht zijn om ertoe te behoren? Ik had er moeite mee om een antwoord te vinden. Daarom heb ik besloten om er meer over na te denken. Ik kan het beste nadenken met een pen in mijn hand. Vandaar dit boekje.”

Crabb begint zijn boek met een probleemstelling: “Waarom verlies ik – en anderen die al tientallen jaren trouwe, regelmatige kerkgangers zijn – de interesse om zelfs maar naar de kerk te gaan, laat staan daar actief in te worden? Is het tijd voor weer zo’n vernieuwings- of hervormingsbeweging, (…)? Of is het tijd voor mij (…) om onze toewijding te hernieuwen, onze wegen te hervormen en weer braaf terug te gaan naar de kerkbanken?”

Crabb stelt zichzelf in zijn boek allerlei vragen. Vragen zoals: Wat is een kerk? Waarom zou ik naar de kerk gaan? Naar wat voor kerk wil ik dan wel? Ook beschrijft hij de kenmerken van de ideale kerk. Crabb schreef dit boekje om zo met deze en nog veel andere vragen over de kerk te worstelen en er over na te denken.

Jos Douma schreef een aantal blogs overDe ideale kerk’.
In het Friesch Dagblad verscheen een recensie overDe ideale kerk’.

Reacties

  1. De ideale kerk (als genootschap) is er niet, maar we komen op aarde al een heel eind als we de ideale Leider volgen: Jezus!
    Daar moeten we mee beginnen en mee eindigen.

    Bij welke kerk je bent aangesloten is vaak een punt van strijd en discussie. Heb je Jezus aangenomen dan hoor je bij Zijn gemeenschappelijke kerk (en dus ideale kerk).

    Leendert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder