Veranderingen die genezen

Ik las het boek ‘4 stappen naar een sterke identiteit’ (oorspronkelijke titel: Changes That Heal) van Henry Cloud. Cloud betoogt in zijn boek dat er geen verschil bestaat tussen emotionele en geestelijke problemen. Problemen die in de praktijk vaak het stempel ‘emotioneel probleem’ meekrijgen zoals depressie, angst, paniek, schuldgevoel of verslaving, zijn volgens Cloud ook geestelijke problemen. Deze problemen ontstaan vanuit ons onvermogen om het beeld van God te weerspiegelen. “Omdat Adam en Eva in het paradijs in zonde vielen, hebben we ons ‘beeld zijn’ van God in de belangrijke gebieden van onze persoonlijkheid niet ontwikkeld. We functioneren niet zoals we geschapen zijn.”

De oplossingen liggen volgens Cloud in bepaalde ontwikkelingstaken. “Dit zijn taken die je hoogstwaarschijnlijk niet hebt afgerond toen je opgroeide. Werken aan deze taken brengt de verandering die geneest (AG: ‘changes that heal’). Deze taken houden in dat je volwassen wordt en groeit in het ‘lijken op’ degene die je heeft gemaakt. Lijken op Jezus is een proces, waarbij de Geest en de mens als het ware samenwerken. De mens wordt ingeschakeld in dat veranderproces.

Cloud schrijft: “In de loop van mijn geestelijke en professionele reis heb ik vier aspecten leren onderscheiden van Gods persoonlijkheid die, als we ze zouden ontwikkelen, ons dagelijks functioneren enorm zouden verbeteren. God is in staat vier dingen te doen die wij, zijn kinderen, moeilijk vinden:
1. Ons hechten aan anderen.
2. Onafhankelijk zijn van anderen.
3. Goed en kwaad op orde hebben.
4. Verantwoordelijkheid nemen als volwassen persoon.”
“Zonder het vermogen om deze fundamentele functies van Gods beeld in ons uit te werken, kunnen we jarenlang letterlijk vast blijven zitten. We krijgen geen grip op groei en verandering.” In zijn boek beschrijft Cloud deze vier fundamentele ontwikkelingstaken.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder