Gods geheime plan – Dallas Willard


De vakantieperiode 2012 is definitief voorbij. Ook m'n laatste dochter is vandaag naar school gegaan. Tijd om weer eens een blog te publiceren, maar waarover? Ik heb overwogen om een blog te schrijven over ‘Oproep: laat Stroom niet toe tot GKV’, maar om nu na de vakantie direct al kritisch van start te gaan, dat lijkt mij niet wenselijk. Kritisch, omdat ik moeite heb met deze oproep! Laat ik bij iets positiefs beginnen: ik las de afgelopen weken het boek ‘Gods geheime plan – De herontdekking van een leven met Jezus’ van Dallas Willard. Wat een bijzonder boek! Via de blog van Jos Douma (dank je Jos) en via recensies over genoemd boek kwam ik ‘Gods geheime plan’ op het spoor. Het boek is er al langer, maar dan in de oorspronkelijke Amerikaanse uitgave. Daar kan ik vanwege de Engelse taal onvoldoende mee uit de voeten. Nu dus ook in het Nederlands, voor mensen met een beperking zoals ik. 

‘Gods geheime plan’ vind ik een fantastisch boek. Het is een boek dat het waard is stukgelezen te worden. Gelukkig is deze uitgave nu eens geen paperback, maar een heus ingebonden boek. Dus voordat deze daadwerkelijk stukgelezen is, ben je een paar weekjes verder. Waarom ik het een bijzonder boek vind? Dat is eigenlijk best wel een lastig te beantwoorden vraag. Laat ik het toch proberen, zonder compleet te willen zijn. Het is een bijzonder boek omdat het gaat over de Bergrede (Matteüs 5 – 7) en het leerling-zijn (discipelschap) van Jezus. Het worden als Jezus. Jezus is niet alleen onze Redder, maar ook onze Leraar. Het boek bevat niet alleen veel (diepgaande) informatie daarover, maar ook een heus ‘lesprogramma van de masterclass’, een leerweg om te worden als Jezus. Willard helpt je dus ook echt praktisch op weg in je discipelschap van Jezus. 

In het boek behandelt Willard een veelheid aan onderwerpen en deze veelheid gaat niet ten koste van diepgang. Zo schrijft Willard over ‘boosheid’ (Mat. 5 : 21 – 26) alsof hij het voor mij geschreven heeft. Ik heb al wat blogs rond het onderwerp ‘(ver)oordelen’ geschreven en ook op de School voor Pastoraat (Koinonia) komt ‘veroordeling’ als aandachtspunt en onderwerp met een zekere regelmaat voorbij. Maar ik heb nog niemand zo uitgebreid en diepgaand dit onderwerp zien behandelen als Willard in zijn boek ‘Gods geheime plan’. Willard lijkt niet alleen theologisch onderlegd te zijn, maar ook veel kennis en inzicht te bezitten over de psychosociale kant van de mens. Juist de combinaties van kennis en inzicht maakt het boek zo boeiend. 

Hij schrijft over het gebed en het Onze Vader. Hij schrijft over dat Jezus niet ver weg is, maar juist heel dicht bij. Willard brengt God in zijn boek ook heel dichtbij. Ik stel mij nu voor dat God naast mij zit in de kerk of in de auto. Bij mij zit als ik de bijbel lees en/of bid. Ik zie Hem niet, maar Hij is er wel. Willard schrijft over het leven als een eeuwig leven. Een leven dat we als mens beginnen en op een gegeven moment aan de andere kant van de eeuwigheid voortzetten. Ik had het vage idee dat ik na mijn dood als het ware een geestelijke reset en zo een volmaakt, nieuw begin zou krijgen. Willard laat zien dat er een verband is tussen het menselijke leven op aarde en het geestelijke leven na je dood. Willard schrijft over karaktervorming en het voortbrengen van vruchten van de Geest.

Al met al is het een boek waarvan ik denk: mijn leven wordt na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde. De inhoud van het boek kan ik niet achteloos naast mij neerleggen. Ik moet er wat mee. Ik wil er wat mee. Ik wil het boek gebruiken om het leven met Jezus te herontdekken. Reacties

 1. Weer actief :)

  Jezus is niet alleen bij ons, maar woont in ons. Dichterbij kan niet.
  Johannes 14:
  23 Jezus antwoordde en zei tegen hem: Als iemand Mij liefheeft, zal hij Mijn woord in acht nemen; en Mijn Vader zal hem liefhebben, en Wij zullen naar hem toe komen en bij hem intrek nemen.
  Zo staan er nog veel meer teksten in het NT over Jezus in ons.

  Dat betekent echt enorm veel. Dat gaat heel diep en is onze identiteit. Dat verandert levens in veel opzichten. Het is geen theorie (religie) maar praktijk (geloof).

  Leendert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, vakantie is weer voorbij!

  Ja, God is met zijn Geest in ons.

  Via het genoemde boek ben ik ook meer gaan beseffen dat God ook bij ons is, naast ons is, voor, achter ons is.

  Arjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mezelf ook herkenbaar van de laatste jaren. De Geest laat Bijbelteksten duidelijk worden die ik mijn hele leven al heb gehoord/gelezen, maar dus nooit had begrepen wat ze werkelijk inhouden. Is mooie ontdekkingstocht.
  Leendert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Psalm 139.

  Heer, U doorgrondt me, U kent me,
  U ziet me of ik zit of sta,
  U verstaat mijn gedachten al van verre,
  U slaat me gade of ik nu rust of werk,
  wat ik ook doe, het is U toevertrouwd
  Voor er een woord komt over mijn lippen,
  weet U al, Heer, wat ik denk...

  U bent om me heen, voor me en achter me, en uw hand ligt op mijn schouder...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. TX. Idd mooi boek: geeft het voor heidenen onduidelijke levensdoel 'eren van God' een gezicht, handen en voeten. Overigens is het 'voor elkaar handen en voeten zijn' verstandige eredienst. Gods huis, het nieuwe Jeruzalem dat de wereld vult, bestaat uit levende stenen. LS.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder