Geen ideale kerk zonder opwekking

Larry Crabb vertelt in zijn boek ‘De ideale kerk’ dat hij bidt om een opwekking. Een opwekking voor hem persoonlijk, maar ook voor de kerk.

“Hoe meer ik bid om een opwekking, hoe meer een voor de hand liggende waarheid duidelijk wordt. Tenzij de Geest ons laat zien wat de Vader het meest verheugd (en ergert) wanneer we bijeenkomen, zullen we komen aanzetten met allerlei soorten ideeën en hoop en manieren om dingen te doen, zoals aanbidding en preken en kleine groepen, die allemaal een duivels ding gemeenschappelijk hebben, een duivels ding dat we als engelachtig zullen beschouwen: hanteerbaarheid.” Geen opwekking zonder de Geest.

In het laatste hoofdstuk ‘conclusie’ schrijft Crabb (o.a.) dit: “Dus wij kunnen noch een echte kerk tot stand brengen noch mensen naar een echte kerk trekken. Dan blijft alleen het gebed over. Opwekking hangt af van het gebed om Gods Geest, om ons te laten zien en horen wat Jezus zag en hoorde.” En in zijn ‘epiloog’ lees ik: “Als je je aangesproken voelt door wat ik in dit boek gezegd heb, bid dan om opwekking.” Geen ideale kerk zonder een opwekking.

Reacties

 1. Mooi, opnieuw een aanwijzing (na "Laat je niet ontmoedigen") dat we het dus niet van mensen (onszelf, kerkenraad of predikant)moeten verwachten. Of zelf aan het werk moeten.
  We mogen het van God zelf verwachten. En dat is denk ik maar beter ook. Hij weet ook wat nodig is, 't is ten slotte zijn kerk!

  Kom maar op met die Wind, laat de Geest maar waaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien al een keer voorbij gekomen in deze blog:
  Wat is de definitie - wat wordt precies bedoeld met Opwekking?

  Wat betreft de Wind van de Geest die hoef je niet aan te sporen om te waaien. Die waait altijd volop om de mens te bereiken: het is alleen jammer dat hij vaak blaast tegen gesloten harten.

  Je kan trouw naar de kerkdiensten gaan, de Bijbel (althans hele gedeelten) uit je hoofd kennen, maar toch de Wind van de Geest langs je heen laten gaan i.p.v. door je hart te laten waaien.

  Opwekking (wat de definitie ook is) begint met een persoonlijke relatie met Jezus. Daar is de Wind van de Geest echt bij nodig. Zonder Heilige Geest geen Opwekking.

  Leendert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Leendert, ik heb inderdaad al eens geprobeerd uit te leggen wat bedoeld wordt met 'opwekking'.

  Kijk maar eens op de blog 'Geen opwekking zonder berouw': http://agelderblom.blogspot.com/2010/11/geen-opwekking-zonder-berouw.html

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder