Ingrediënten voor groei

Henry Cloud schrijft in zijn boek ‘4 stappen naar een sterke identiteit’ drie ingrediënten voor groei. Groei in de zin van veranderen naar het beeld van God. In het steeds meer lijken op Jezus. De drie ingrediënten zijn: Genade, waarheid en tijd.

Genade is het eerste ingrediënt dat nodig is om te groeien naar het beeld van God. ‘Genade is de onverdiende goedheid van God voor mensen.’ ‘Anders gezegd, genade is onvoorwaardelijke liefde en aanvaarding.’ Vanwege God genade voor ons, is er een relatie mogelijk tussen Hem en ons. ‘Het is de soort relatie die de mensheid had met God in het paradijs.’ Liefde, die relatie tussen God en ons is niet grenzeloos. De in zondegevallen mens heeft een richting, structuur nodig. Mensen hebben waarheid nodig. Liefde zonder richting, zonder grenzen, zonder waarheid leidt tot losbandigheid.

Waarheid is het tweede ingrediënt dat nodig is om te groeien naar het beeld van God. Cloud noemt in dit verband de wet als voorbeeld. ‘De wet is een blauwdruk of basisplan voor mensen om naar te leven. Het geeft hen richting en zorgt voor grenzen.’ Genade en waarheid gaan samen. Waarheid zonder genade betekent oordeel. De Bijbel noemt Jezus vol van genade en waarheid. ‘Het is door hem (AG: Jezus) dat we terug kunnen komen in de relatie die Adam had: een ongebroken verbintenis (genade) met de Ene die werkelijkheid is (waarheid).’

Het derde ingrediënt is tijd. Groei kost tijd, dus ook geestelijke groei. “Tijd is niet alleen een daad van Gods genade voor ons, ‘om ons wat ruimte te geven.’ God houdt te veel van ons om toe te laten dat we ook maar een moment langer doorgaan met zondigen dan nodig is. Tijd is geen luxe, maar noodzaak.” God is geduldig en daarom geeft hij ons tijd.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder