Stomverbaasd, verbijsterd, ontzet

Naar aanleiding van het boek ‘Kruistocht – Het leven van koning Jezus’ van Tim Keller ben ik het Bijbelboek Marcus aan het lezen. Volgens mij zit er een soort refrein in Marcus.

 
Marcus 1 : 22 : Ze waren diep onder de indruk ……
Marcus 1 : 27 : Iedereen was zo verbijsterd …..
Marcus 2 : 11 : …. allen die dit zagen, stonden versteld …..
Marcus 4 : 41 : Ze werden bevangen door grote schrik …..
Marcus 5 : 15 : …. en ze werden door schrik bevangen.
Marcus 5 : 20 : …. en iedereen stond verbaasd.
Marcus 5 : 42 : Iedereen was met stomheid geslagen.
Marcus 6 : 2 : … en vele toehoorders waren stomverbaasd ….
Marcus 6 : 51 : Zijn leerlingen waren helemaal van hun stuk gebracht.
Marcus 7 : 37 : De mensen waren geweldig onder de indruk en …..
Marcus 9 : 6 : ….., want ze waren door schrik overweldigd.
Marcus 9 : 15 : De mensen waren verbaasd toen ze hem zagen, ….
Marcus 9 : 24 : De leerlingen schrokken van zijn woorden.
Marcus 9 : 26 : Nu waren ze nog meer ontzet, …..
Marcus 12 : 17 : En ze waren met stomheid geslagen.
Marcus 16 : 8 : …., want ze waren bevangen door angst en schrik.

Waarom waren de mensen diep onder de indruk en verbijsterd? Waarom stonden ze versteld, werden ze door schrik bevangen, waren ze verbaasd ja zelfs stomverbaasd en ontzet? Waarom waren ze met stomheid geslagen en werden ze door angst en schrik overweldigd? Door wat Jezus Christus deed en zei.

Kennen wij als christenen soortgelijke ervaringen over Jezus Christus? Is het refrein uit Marcus ook het refrein in ons (geloofs)leven? Of geldt wat Keller overkomen is, ook voor ons? Dit overkwam Keller: ‘Hoewel ik al jong geloofde dat de Bijbel het woord van de Heer is, had ik de Heer van het woord nog niet persoonlijk ontmoet. Toen ik de evangeliën las, werd hij werkelijkheid voor mij.’ Is Jezus een levende werkelijkheid voor ons? Misschien is de aanwezigheid (of afwezigheid) van de hierboven genoemde ‘emoties’ wel een goede graadmeter. Een graadmeter om vast te stellen in hoeverre wij Christus echt persoonlijk ontmoet hebben!

Reacties

 1. Hoi Arjan,

  Goed te lezen dat je weer "on line" bent met de blog.

  Jezus is voor mij DE levende werkelijkheid. Niet alleen de mensen staan verbaasd. Denk dat Jezus zich misschien nu ook nog verbaasd over zo veel kleingeloof. Ook bij christenen. We hebben een Bijbel vol met beloftes van God en Jezus. De Heilige Geest die in ons woont. En toch geloven we vaak alleen de dingen waar we met ons beperkte verstand bij kunnen.
  God is zoveel groter dan wij beseffen en ook voor ons is zo ontzettend veel beschikbaar als we het willen en durven pakken.
  In de tijd van Jezus schrokken de mensen van Zijn boodschap. Wat een impact moet dat voor die mensen gehad hebben. Uiteindelijk na Jezus dood was er geen tempel meer nodig, dat was een schok. Dat was afscheid van een levensstijl.
  Ook voor ons kan het een schok zijn wat er beschikbaar is in de beloften waar de Bijbel vol mee staat. We kunnen dan net zo reageren als de mensen uit Jezus tijd. Verstarren en hakken in het zand.

  Geloof is voor mij een voortdurende ontdekkingstocht. Gaaf om een kind van God te zijn!! Dat is al iets om me over te verbazen en dankbaar te zijn.

  Leendert

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder