Vergeving betekent vrijheid


In het ND van 3 maart 2012 staat een interview met Wilkin van de Kamp: ‘Wilkin van de Kamp denkt niet langer exclusief’. In dit interview zegt hij o.a. dit: “Er bestaat ook emotionele gebondenheid. Als we een ander die ons pijn heeft gedaan niet vergeven, ben ik met mijn emoties aan die persoon gebonden.”

Dr. Henry Cloud en Dr. John Townsend schrijven over hetzelfde onderwerp in hun boek ‘Grenzen’. Zij onderschrijven en beschrijven wat Wilkin hierboven zegt. Volgens Cloud / Townsend maakt niets grenzen zo duidelijk als vergeving. ‘Vergeving houdt in dat je de ander loslaat, of dat je de schuld kwijtscheldt die hij naar jou toe heeft.’ Als je niet vergeeft, ‘knoopt’ je als het ware de overtreder aan jou vast en dat ruïneert jouw grenzen. In plaats van de dader op afstand te zetten, blijft hij in je hoofd ‘rondspoken’. Je blijft emotioneel aan deze persoon gebonden.

Vergeving houdt in: loslaten. Het kan heel moeilijk zijn om iets los te laten wat je nooit hebt gehad. Loslaten kan lijken op een begrafenis. ‘Je gaat door de verschillende stadia van rouwverwerking: ontkenning, klagen, woede, verdriet, acceptatie.’ Er is een schuld en die zal je nooit ingelost krijgen. Vergeving betekent dat je die moet kwijtschelden. Maar met vergeving zal je uiteindelijk je leven winnen, juist door het te verliezen. ‘Alleen God kan de lege plaats opvullen met de liefde van Zijn volk (AG: gemeenschap om je heen) en van Zichzelf.’

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder