Genadige omgang en discussies

Allereerst wens ik je een gelukkig (dat heeft alles te maken met genade) jaar toe!

In de Reformatie haalt Bas Luiten een preek aan van Tim Keller. In die preek merkt Keller op, dat je geruime tijd mocht verschillen wat betreft je visie op Genesis (schepping). Volgens Keller is er de laatste tien, vijftien jaar hier verandering in gekomen. Er is een onderlinge hardheid ontstaan. Er wordt gesproken over fundamentalisten en vijanden van de waarheid. “Die onderlinge hardheid wordt steeds sterker. Dit is een hardheid die indruist tegen alles wat wij eerder geleerd hebben. Als jij gelooft dat je gered bent puur en alleen uit genade, zul je genadig moeten omgaan met mensen die andere inzichten hebben dan jijzelf. Ik wil dat Redeemer (AG: de kerk van Tim Keller) een gemeenschap is waar wij in genade dit soort discussies kunnen voeren.”

Deze uitspraken van Keller komen op mij weldadig (hartverwarmend, heilzaam) over: genadig (!) omgaan met mensen die andere inzichten hebben dan jijzelf. En: de kerk is een gemeenschap waar in genade (!) dit soort discussies gevoerd kunnen worden. Juist dat mis ik soms zo de laatste tijd in onze gemeenschap. Ik denk dat waar die omgang tussen andersdenkenden er niet is en discussies niet gevoerd worden we elkaar de doorwerking van genade in onderlinge relaties onthouden. Juist het uit de weg gaan van deze omgang en discussies leidt gemakkelijk tot onderlinge hardheid, onderlinge verharding en tot het afscheid nemen van onze gemeenschap.

Hoe is dit te voorkomen? Ik denk dat Keller op die vraag ook een antwoord geeft: als je gelooft dat je gered bent puur en alleen uit genade, dan zul je…… Als je ten diepste beseft (weten, ervaren) wat genade heeft gedaan en nog doet in je leven, dan zal je omgang, je gesprekken, de discussies in de kerk gebaseerd zijn op die genade. Dan zal er geen plaats zijn voor onderlinge hardheid en verharding en dan zal het niet nodig zijn om afscheid te nemen van onze gemeenschap.

Reacties

 1. Ik deel je verlangen om zo met elkaar samen gemeente te kunnen zijn. Als jezelf weet hoe enorm jij zelf geliefd bent, kun je niet anders dan met liefde naar de mensen om je heen kijken.

  Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leendert Hordijk6 januari 2010 om 19:35

  Romeinen 8:1 Dan is er nu geen enkele veroordeling voor wie één zijn met Christus Jezus. (Naardense Bijbelvert.)

  Dat deze tekst bij mij en anderen maar altijd in gedachten mag zijn. Dan kan er een gesprek - discussie plaasvinden met de juiste basis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder mooie blog! Jammer dat de Reformatie niet online staat... Ik denk dat hier een geweldige kracht in zit: dieper naar de genade en ook werkelijk vanuit die genade communiceren, denken en met verschillen omgaan. Dank voor je blog!
  Remmelt Meijer

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder