Alleen Jezus geeft je echte liefde


Wat ik o.a. zo bijzonder vind aan het boek ‘Kruistocht – Het leven van koning Jezus’ van Tim Keller is, dat ondanks dat het een theologisch boek is je er ook psychologische inzichten in kunt vinden. Wellicht is dat niet zo verwonderlijk. Immers, theologie gaat over geloof, over de Bijbel, over God en mensen en psychologie gaat o.a. over het innerlijk leven en gedrag van mensen. Maar toch, Keller weet in zijn boek soms diepe psychologische waarheden voor het voetlicht te halen. In mijn blog ‘Het gaat in het leven om relaties’ noemde ik al een voorbeeld: ‘Als deze wereld door een drie-enige God geschapen is, dan draait alles in het leven eigenlijk om liefdesrelaties.

Een ander voorbeeld is wat Keller schrijft over het verschil tussen valse en echte liefde. Hij schrijft daar o.a. dit over: ‘Bij valse liefde gebruik je de ander voor je eigen geluk. Je liefde is voor­waardelijk: je geeft haar alleen als de ander jou zekerheid geeft en jouw verlangens vervult. Zulke liefde is niet kwetsbaar: je houdt dingen achter, zodat je je verlies kunt nemen als dat nodig is.’ ‘Maar bij ware liefde geef je jezelf en gebruik je jezelf voor het geluk van de ander, omdat je pas echt blij bent als de ander blij is. Daarom is je genegenheid onvoorwaardelijk: je geeft haar zonder je af te vragen of degene die jij liefde schenkt jouw verlangens vervult. Zulke liefde is uiterst kwetsbaar: je schenkt alles, houdt niets achter, geeft alles weg.’ Geen mens is in staat om volmaakt (!) ware liefde te geven. Iedereen is op zoek naar die ware liefde. Keller schrijft dat alleen Jezus ons radicaal, onvoorwaardelijk en kwetsbaar liefheeft. Alleen Jezus heeft ons om onszelf lief. Keller schrijft verder: ‘Als we die vorm van liefde zouden ontvangen, dan zouden we ons zo gewaardeerd voelen, dan zou dat zoveel voldoening gegeven, dat we zelf misschien ook op die manier gaan liefhebben.

Wat Keller schrijft over valse en echte of ware liefde lijkt heel veel op het model ‘de relatiedriehoek’ zoals Hans Groeneboer die heeft ontwikkeld en beschrijft in zijn boek ‘Erf-goed – de bijl aan de wortel’. Hans geeft aan dat de meest belangrijke relatie in je leven, de relatie met God is. Die persoonlijke relatie met God vormt het fundament voor je andere relaties. ‘Dit fundament bepaalt de mogelijkheid van het kunnen geven en ontvangen.’ Alleen volmaakte ware liefde kan als fundament dienen voor andere (liefdes)relaties. Alleen zo voelen we ons gewaardeerd en alleen deze relatie geeft veel voldoening. 

Reacties

  1. Liefde dat is het Gebod van God voor ons:
    Liefde voor Jezus en liefde voor onze medemens.

    1 Johannes 3:
    21 Geliefde broeders en zusters, als ons hart ons niet aanklaagt, kunnen we ons vol vertrouwen tot God wenden 22 en ontvangen we van hem wat we maar vragen, omdat we ons aan zijn geboden houden en doen wat hij wil. 23 Dit is zijn gebod: dat we geloven in de naam van zijn Zoon Jezus Christus en elkaar liefhebben, zoals hij ons heeft opgedragen. 24 Wie zich aan zijn geboden houdt blijft in God, en God blijft in hem. Dat hij in ons blijft, weten we door de Geest die hij ons heeft gegeven.

    Liefde in combinatie met beloftes!!!! Verbijsterend rijk en mooi (zie jouw blog van december 2011)

    Leendert

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder