Een grote God en een grote ik


Ik las deze week een tweet (twitterbericht) van Wilkin van der Kamp: ‘Je kunt niet in een grote God geloven en klein en minderwaardig over jezelf blijven denken.’ Wat een mooie tweet is dit! Waarom? Omdat er zoveel, zoveel, zo heel veel mensen zijn die klein en minderwaardig over zichzelf blijven denken. Van zo’n manier van denken over zichzelf niet los kunnen komen. Wat is het verdrietig als mensen zo over zichzelf (blijven) denken.

Juan Carlos Ortiz besteedt in zijn boek ‘Leven met Jezus van dag tot dag’ ook aandacht aan dit thema. Hij schrijft over de vraag: Waarom accepteert, aanvaardt God je? ‘Accepteert God ons omdat we zo aardig zijn, omdat we een goed karakter hebben, omdat we zo spontaan zijn? Accepteert Hij ons omdat we geloven dat we de juiste leer hebben? Accepteert Hij ons omdat we allerlei goede werken doen? Nee, Hij accepteert ons op grond van het bloed van Christus.’

Ortiz stelt de vraag: Waarom heeft God je lief? ‘Omdat Hij ons gemaakt heeft en wij zijn kinderen zijn. Als u kinderen hebt, zijn die dan volmaakt? Zijn ze nooit ongehoorzaam? Zien ze er altijd schoon en netjes uit? Nee, natuurlijk niet. Waarom houdt u dan van hen? U houdt van hen omdat ze uw kinderen zijn.’ Zo houdt ook God van je. ‘Ondanks alles houdt Hij van u.’

Ortiz schrijft over zijn eigen ervaringen met dit onderwerp. Hij zegt over zichzelf: ‘Weet je wat jouw probleem is, Juan Carlos?’ ‘Je hebt jezelf niet geaccepteerd zoals je bent.’ “’Weet je, Juan Carlos,’ ging de Heer verder, ‘Ik ken je beter dan jij jezelf kent. Eigenlijk ben je nog slechter dan je denkt. Maar Ik heb jou aangenomen – niet om wat jij gedaan hebt, maar vanwege het bloed van Jezus. (…) Tenzij jij jezelf al je verkeerde dingen vergeeft (…), zul je nooit vrede met jezelf vinden.’” Innerlijke vrede ontstaat als je jezelf accepteert, je jezelf aanvaardt zoals je bent.

Denk je klein en minderwaardig over jezelf? Word je dan bewust van de grootheid van God. Een grootheid die concreet gemaakt is (ook) in jouw leven: God aanvaardt je, Hij accepteert je, Hij houdt van je. Je bent meer geaccepteerd, aanvaard en geliefd dan je ooit hebt durven hopen! Pak dat aan. Eigen je dat toe! Je bent een GROTE ik. 

Reacties

 1. Jij, Ik: door Jezus bloed een kind van de
  GROTE IK BEN.

  Broedergroet,

  Leendert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tekst als aanvulling:

  1 Johannes 3: 1
  1 Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook.

  Vanuit deze wetenschap leven geeft rust.

  Leendert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Miranda Lubberink19 maart 2013 om 15:32

  Wauw! Ik ben dit boekje nu ook aan het lezen en het is zo waar!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder