Goedkope genade: een halve waarheid ….

Ik schreef in mijn blog ‘Goedkope óf kostbare genade’ over hoe fel Bonhoeffer is op goedkope genade. Ook Packer reageert zo fel in zijn boek ‘Gods plannen voor jou’ als het over deze zaak gaat. Hij zegt daar het volgende over: “Een halve waarheid die als een hele behandeld wordt, wordt al snel een hele leugen; daarom moeten wij die het goede nieuws van Gods genade verkondigen geen genoegen nemen met alleen maar het halve verhaal. Maar dat doen we wel!

Zo begint hoofdstuk 9: met recht een forse binnenkomer en een vliegende start van een nieuw hoofdstuk. Packer legt het vervolgens zo uit: “Terwijl we de relationele verandering bejubelen die Christus teweegbrengt (…) zien we de echte verandering over het hoofd, de verandering van zienswijze en karakter, die genade zou moeten veroorzaken.” Met de “relationele verandering” bedoelt Packer de rechtvaardiging en vergeving van onze zonden. Met de “verandering van zienswijze en karakter” bedoelt hij het gaan lijken op Jezus. Dat Christus gestalte in ons krijgt.

Hier zie je weer het onderscheid tussen goedkope en kostbare genade terugkomen. Als we de genade alleen omarmen om gerechtvaardigd te zijn voor God, dan is dat op een goedkope wijze omgaan met genade. Als we werkelijk beseffen hoe kostbaar genade is, dan leidt dat tot navolging van Christus. Op het gaan lijken op Jezus. Kostbare genade betekent vergeving én vernieuwing (verandering).

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder