Genade verandert mensen

Afgelopen weekend keek ik naar de film Les Misérables. Arie de Rover had ons tijdens het mannenweekend een kort stukje van deze film laten zien. Als illustratie bij het onderwerp ‘christelijke identiteit’.

Deze film gaat over de hoofdpersoon Jean Valjean, een Franse gevangene die tot negentien jaar dwangarbeid is veroordeeld, omdat hij een brood heeft gestolen. Na zijn vrijlating kan hij nergens een schuilplaats vinden, omdat hij ‘gebrandmerkt’ is als een misdadiger. Na de nodige omzwervingen krijgt hij eindelijk een maaltijd en een slaapplaats aangeboden bij een bisschop. Midden in de nacht steelt hij het tafelzilver van de bisschop, slaat zijn gastheer tegen de vlakte en vlucht het huis uit. De politie krijgt Jean Valjean echter te pakken en brengt hem terug naar de bisschop.

En dan gebeurt er iets ‘schokkends’: de bisschop verklaart tegen de politieagenten, dat Jean Vlajean geen dief is en dat hij het tafelzilver aan Jean had meegegeven. Ook herinnert de bisschop Jean Valjean eraan, dat hij de zilveren kandelaren ook had mogen meenemen. De bisschop betoont Jean Valjean radicale genade. Deze ongelooflijke daad van de bisschop verandert het leven van Jean Valjean voorgoed. Hij begint aan een leven vol liefde en genade voor anderen. Hij is veranderd tot in de kern van zijn bestaan. Die verandering komt niet tot stand door dwang of verplichting. Nee, genade verandert mensen!

Tim Keller schrijft over deze film in het hoofdstuk ‘religie en het evangelie’ in zijn boek ‘In alle redelijkheid’.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder