Namaakgoden in allerlei soorten en maten

Keller noemt in zijn boek ‘Namaakgoden’ een hele lijst categorieën van afgoden. Van theologische afgoden, seksuele afgoden tot culturele afgoden. Ook deelt hij de afgoden in in groepen.

Zo schrijft Keller over de indeling ‘diepe afgoden’ en ‘oppervlakkige afgoden’. Bij diepe afgoden gaat het om je drijfveren en temperamenten. Deze afgoden zijn actief op een dieper niveau, in je hart. Keller denkt daarbij aan: ultieme vormen van macht, bevestiging, comfort en beheersbaarheid. Oppervlakkige afgoden zijn de meer concrete en zichtbare afgoden: geld, je partner, je kinderen, etc. Met deze oppervlakkige afgoden zoeken de diepe afgoden naar vervulling. Zo kan de afgod geld (oppervlakkige afgod) als drijfveer hebben macht maar ook comfort of beheersbaarheid (diepe afgoden). Keller stelt dat het geen zin heeft de oppervlakkige afgoden aan te pakken. De diepe afgoden moeten worden aangepakt. Zij vormen immers de drijfveer achter de oppervlakkige afgoden.

Een andere indeling is die van persoonlijke afgoden (individueel) en afgoden van onze cultuur, samenleving en religie (collectief). Keller geeft aan dat afgoderij allerlei complexe vormen kent. We hebben niet alleen met persoonlijke afgoden te maken. “Collectieve goden van de cultuur en de religie kunnen persoonlijke afgoden aanjagen en zo een giftig mengsel maken.” Het is een samenspel van individuele en collectieve afgoden. Het is een afgoderijsysteem.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder