Kerk in de 21e eeuw

In het afgelopen weekend las ik het boek ´eten, bidden, beminnen´ (oorspronkelijke titel: eat, pray, love) van Elizabeth Gilbert uit. Ik was al in het boek begonnen voordat de titel een eigen (religieus) leven ging leiden.

De titel kwam ik tegen in het interview met David Heek (gepubliceerd in het ND van 27 november: ‘Amos uit Spakenburg’). David Heek gebruikte de titel van het boek om daarmee de kerk te typeren: “Onrustige zielen willen thuiskomen bij God, maar dat niveau halen we niet in de kerk. En dan al die energie voor dat ene uurtje kerkdienst. Terwijl het daar niet om gaat. Kerk zijn is anders, draait om eenvoud. Kerk zijn is ‘eat, pray, love’. Eten, bidden, beminnen. That’s all”.

Het interview bracht nogal wat digitale pennen in beweging. Afgelopen week kwam er zelfs een heuse weblog beschikbaar waarop allerlei reacties zijn samengebracht: ‘Weer kerk zijn in de 21e eeuw, eten bidden beminnen’. In deze reacties kreeg David Heek niet alleen bijval. Wel was er eensgezindheid over dit punt: de huidige vorm van kerk-zijn moet veranderen. Jos Douma zegt het zo: “Maar ik realiseer me ook steeds meer dat de huidige manier van kerk zijn een vrij radicaal transformatieproces door moet om én voor de nieuwe generaties een plek te zijn waar ze de dynamiek van Jezus’ evangelie kunnen ervaren én voor niet-christenen een ruimte te zijn waar ze zich thuis kunnen voelen in de omhelzing van de Drie-enige God.

Reacties

 1. heerlijk, terug naar de basics: onderwijs, bemoediging en dienstbaarheid, vieren van de maaltijd van de Heer en gebed.
  Kerk in haar pure vorm, ik droom ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. (en wat vond je van het boek? vooral om het eerste deel heb ik me tranen gelachen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm, is het boek (en de film) de moeite waard? Had er al wel het een en ander over gehoort maar het had mijn aandacht nog niet getrokken...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder