Radicale levensstijl

Ds. Sieds de Jong staat stil bij de stelling van Keller: “De kerk is een ziekenhuis voor zondaars, geen museum voor heiligen.”[1] Het gaat in de kerk om genade voor zondaars. Deze stelling staat in het gedeelte waar Keller ingaat op het veel gehoorde bezwaar tegen het christelijke geloof dat christenen zich vaak in negatieve zin onderscheiden van niet-christenen.[2]

De Jong merkt op dat de kerk meer is dan de hierboven genoemde typering. Het gaat in op de vraag: “zouden christenen het eigenlijk niet beter behoren te doen dan niet-christenen?” “Anders gezegd: zou het niet wat radicaler mogen?” De Jong schrijft dat hij in Gods Woord een niet mis te verstane radicaliteit tegenkomt. Hij noemt als bewijs daarvoor de teksten: Hebreeën 12 : 14, Matteüs 5 : 46 – 47, Efeziërs 4 : 20, Matteüs 25 : 1 – 2 en 1 Petrus 4 : 2. De conclusie van De Jong is dat de kerk óók een revalidatiecentrum is waar herstel plaatsvindt. De kerk óók een plek is waar mensen radicaal veranderd wórden. De kerk als ziekenhuis is te statisch, te eenzijdig. “De weg naar herstel en de oproep om je daarvoor in te spannen blijven namelijk buiten beeld.”

De volgende vragen geeft De Jong mee voor persoonlijke bezinning: “Hoe uitgesproken christelijk is mijn levensstijl? Ben ik radicaal in mijn leven als christen? Verwacht ik wel genoeg van Gods kracht en van zijn Geest in het vormgeven van het leven van alledag?”

[1] De Reformatie, nummer 3, jaargang 86, 5 november 2010
[2] In alle redelijkheid, hoofdstuk 4 ‘De kerk is verantwoordelijk voor heel veel onrecht’

Reacties

  1. Christelijke keuzes ook in tijd van ziekte (lichamelijk en/of geestelijk)hebben alles te maken met vertrouwen.
    Rennen we eerst naar de dokter en keren we ons daarna tot God (of vergeten we dat zelfs). Of keren we ons eerst naar Jezus (heelmaker van ons gebroken mensen - letterlijk en figuurlijk) en gaan we met die geloofszekerheid naar de dokter.

    De Bijbel is duidelijk wat betreft de radicale keuzes op alle vlakken voor ons christenen.

    Afgelopen vrijdag in de Levant mogen zien dat vandaag de dag nog steeds mensen genezen worden in de naam van Jezus. Ook hierbij moeten we voor ons zelf de volgende vraag stellen: komt het van God of van de duivel (tussenweg is er m.i. niet).
    Geloven we daadwerkelijk wat de Bijbel zegt en wat God ons beloofd in zijn Testament. Een Testament waar we niets aan mogen toevoegen en/of afdoen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Leendert: dus als je naar een genezingsdienst gaat dan is dat een radicale keuze? Of begrijp ik je verkeerd...

    Tijdens onze bijbelstudieavond over vergeving hebben we besproken dat we naar onszelf radicaal moeten zijn. God leert ons om te vechten tegen de zonde: Doodt de zonde, of de zonde doodt jou!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Lukas,

    Radicale keuze is in alles op Vader, Zoon en Geest vertrouwen. Ik bedoel aan te geven dat er dingen in ons leven kunnen zijn die we nog buiten God om proberen op te lossen.
    Genezingsdiensten kwamen niet in mijn gedachten om bij ziekte te bezoeken, maar de gaven zijn door God gegeven en mogen we dus gebruiken. Het is een voorbeeld, omdat ik het gezien heb en er nog vol van ben. Ik zeg niet dat je geen radicale christen bent als je zo'n dienst bij ziekte niet bezoekt.

    Voor ieder die oprecht gelooft is de zonde reeds overwonnen! Dat heeft Jezus voor ons gedaan. Allesoverwinnende liefde. Genade zonder enige prestatie van onze kant.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder