Volg je de Weg of je eigen pad?

Ik las het boek De weg volgen van John Mark Comer. Het boek kwam op mijn pad via het Nederlands Dagblad. Het desbetreffende artikel kreeg deze pakkende kop mee: Waarom verslaat theoloog John Mark Comer onder jongeren zijn duizenden? ‘Doorleefder dan Tim Keller’. En ook de ondertitel trok mijn aandacht: Bij Jezus zijn | Op Jezus lijken | Als Jezus leven. ‘Op Jezus lijken’ deed mij denken aan de online cursus Kijken naar de Heer – veranderen door zijn schoonheid van Jos Douma. Al met al genoeg redenen om het boek aan te schaffen en te lezen. 

Comer schrijft dit aan het begin van zijn boek: “Mijn stelling is eenvoudig: transformatie is mogelijk, mits we bereid zijn om ons leven in te richten rondom de gewoonten, levensritmen en waarheden die Jezus zelf aanhield; dat zal ons leven ontvankelijk maken voor Gods kracht tot verandering. Anders gezegd: we kunnen getransformeerd worden mits we bij Jezus in de leer willen. Dan – en alleen dan – kunnen we de mensen worden die we zo zielsgraag willen zijn en de levens leiden waartoe we zijn voorbestemd.” Het boek gaat dus over in de leer gaan bij Jezus, Jezus volgen of de Weg volgen. En over transformatie; een onderwerp dat mij de laatste tijd veel bezig houdt. 

Als je als leerling in de leer ging bij een rabbi (zoals Jezus), dan werd je hele leven georganiseerd rondom drie doelen: 1. Bij je rabbi zijn 2. Op je rabbi gaan lijken 3. Als je rabbi gaan leven. Jezus volgen is bij Hem in de leer gaan. Het is je hele leven organiseren rondom de hiervoor genoemde drie doelen. Deze worden uitgewerkt in hoofdstuk 2 tot en met 4:

  • doel #1: Bij Jezus zijn
  • doel #2: Op Jezus lijken
  • doel #3: Als Jezus leven 

De vraag is vervolgens op welke manier (hoe) je kan werken aan deze drie doelen. Daar gaat hoofdstuk 5  over: Hoe dan? Een Leefregel.  Comer ziet een Leefregel als een belangrijk en noodzakelijk hulpmiddel om te komen tot een groeiende realisatie van de genoemde doelen. “Een leefregel is een schema en een reeks handelingen en samenhangende ritmes, die voor ons ruimte creëren om bij Jezus te zijn, te worden zoals Hij en te doen zoals Hij deed, terwijl we leven in lijn met onze diepste verlangens.” Of: “een Leefregel is een plan om Jezus te volgen”. Comer geeft heel concreet voorbeelden van een Leefregel en tips om te komen tot het opstellen van je eigen Leefregel. 

Je hebt nu ook al een Leefregel die bestaat uit routines, ritmes, gewoonten, schema’s, etc. Je hebt nu ook al je dagen ingericht en kent veelal een min of meer vaste structuur of dagindeling, een manier van leven (een levensstijl). De vraag is: wat is jouw Leefregel? Werk die voor je of tegen je? Leidt deze Leefregel tot transformatie (vlinder) of tot een voortzetting van je huidige manier van leven (rups?)? 

“Jezus’ oproep (AG: ‘Kom, volg Mij’) – (…) – was niet om je te bekeren tot een nieuwe religie genaamd christendom, maar om bij Hem in de leer te gaan voor een leven in het koninkrijk van God.” Jezus volgen of discipelschap heeft wel een prijs. Ze vraagt van je overgave aan en vertrouwen in Jezus. Maar, in dit hoofdstuk 6 schrijft Comer dat non-discipelschap, niet bij Jezus in de leer gaan, ook wat kost. 

Hij roept je daarom op een rekensommetje, om een kosten-batenanalyse te maken van beide toekomstvisies: “de ene waarin je de Weg volgt en de andere waarin je je eigen pad volgt”. Comer heeft het rekensommetje gemaakt: “Als je gaat rekenen, kom je misschien tot de conclusie dat, ja, het volgen van Jezus inderdaad veel gaat kosten. Maar let op: Jezus niet volgen kost je nog meer.” 

Comer wijst je ook op het paradoxale karakter van het volgen van de Weg (discipelschap): je komt tot een (echt) leven door te sterven; je ontdekt je (ware) zelf (echte ik) door je (valse) zelf te verliezen en door het opgeven van je verlangens worden je diepste verlangens vervuld. Wie zou niet een echt leven willen leven? Wie hunkert er niet naar een authentieke zelf? Wie zou niet willen gaan voor een vervulling van je diepste verlangens?

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder