Van rups naar vlinder


Jan Bommerez schreef het boek Kun je een rups leren vliegen?. Het boek heeft als ondertitel Over de noodzakelijke kwantumsprong van veranderingsmanagement naar transformationeel leiderschap meegekregen. Het boek gaat dus over transformationeel leiderschap. Een fascinerend boek! Bijzonder hoe hij in 160 pagina’s zoveel boeiende zaken weet te beschrijven.
 

Om ‘transformatie’ goed en duidelijk te kunnen uitleggen, gebruikt Bommerez de metafoor ‘van rups naar vlinder’. “De essentie van het transformatieproces is dat het gaat om het bevrijden van potentieel, zoals de potentieel aanwezige vlinder in de rups (…).” Hij kiest voor transformatie op basis van een ‘nieuw paradigma’: “we zijn toe aan iets veel radicalers dan verandering”. “Menselijke transformatie, zowel individueel als organisatorisch, gebeurt alleen als er een fundamentele paradigmawisseling plaatsvindt.” Veranderingsmanagement is ontoereikend. 

“Een transformationele leider is zijn principes.” “’Principes (…) hebben het statuut van de natuurwet.’” Het zijn ‘universele waarheden’: “principekracht is geworteld in de oneindige intelligentie van de natuur of het leven zelf’. Het is geworteld in ons ‘transpersoonlijke deel’. “Transformationeel leiderschap gaat over meer ‘jezelf worden’.” “Onze eigen grootsheid, de vlinder in elk van ons: ons échte zelf.” ‘Onze essentie’. Echte leiderschapsontwikkling ‘gaat om bewustzijnsontwikkeling en niet om technieken en vaardigheden’. “De bewustzijnstaat die nodig is om toegang te krijgen tot transformationeel leiderschap is, (…), een staat van meesterschap.” 

Bommerez schrijft dat een doorbraak of transformatie gestoeld is op natuurwetten en principes. “Door ons stroomt van nature een soort energie van zeer fijne kwaliteit, die Liefde heet.” “Als onze essentie ontkend wordt, is angst het waarschuwingssignaal van het lichaam dat het de verkeerde kant opgaat.” We dienen alleen maar de natuurwetten en principes-en dus ons echte zelf- te kennen en te leven om vreugde en overvloed te kennen. “Om in onze kern (ons echte potentieel, ons echte zelf, onze echte mogelijkheden) te komen, dienen we te leren om volgens principes te leven en te handelen.” 

“Om transformatie als proces te begrijpen, dienen we essentieel het principe van energie zelf te begrijpen. En meer in het bijzonder dienen we de universele energie te begrijpen die mensen moeiteloos kan transformeren van ‘rups tot vlinder’, met name de hoogfrequente, verbindende energie die alle schepping mogelijk maakt. We noemen deze energie ook de Liefde, (…).” Met Liefde bedoelt Bommerez ‘het universele principe dat alle delen van de schepping bij elkaar houdt en dat dus de schepping mogelijk maakt’. Hij schrijft over de Liefde als ‘de meest krachtige energie in het universum’. Over de Liefde ‘als de kracht van de delen om te streven naar samenhang, zodat de gemanifesteerde wereld mogelijk wordt’. Alleen Liefde kan voor transformatie zorgen. 

Hieronder geef ik (nog) een aantal citaten door over transformatie of het transformatieproces uit genoemd boek:

  • “Diepgaande transformatie (ook voor jezelf als mens) is onmogelijk zonder rescripting.”
  • “Transformatie gaat in eerste instantie over het scheppen van voedende relaties: het is dus een zaak van Emotionele Intelligentie (EQ).”
  • “Transformatie daarentegen is een meerdimensionaal, organisch proces dat op geen enkele manier in rechtlijnige oorzaak-gevolgformules te vatten is. Het gaat bij transformatie over veel factoren die buiten het bereik van het rationele verstand liggen. Transformatie heeft altijd iets wonderbaarlijks en mysterieus: hoe een rups een vlinder wordt, gaat ons verstand te boven.”
  • “Transformatie gaat over ‘zijn’. Je kan het dus per definitie niet ‘doen’.”
  • “Transformatie vergt dat je zélf verandert, zodát de relatie kan worden tot de juiste voedingsbodem, zodat vervólgens transformatie van de deelnemers aan de relatie mogelijk wordt.”
  • Transformatie gaat over: “over het ontdekken van onze ware identiteit, ons echte potentieel”.
  • “Transformatie is een verschuiving van de perceptie van tegenstellingen en scheiding naar de perceptie van tegenpolen en verbondenheid.”
  • “Voor ons mensen bestaat het transformatieproces in het transcenderen van wat we klassiek het ‘ego’ noemen.”
  • “De meest vitale transformatie van een mens is daarom die van een nemer in een gever.”
  • “De essentie van het hele transformatieproces bestaat inderdaad uit loslaten (AG: loslaten van je identificatie met de drie functies: fysiek, mentaal, emotioneel). De rups houdt vast, de vlinder laat los.”
  • “Transformatie is de kwantumsprong van een persoonlijke naar een transpersoonlijke identiteit.” “Het ontkennen van deze onveranderlijke en transpersoonlijke dimensie van jezelf is een soort geestelijke zelfmoord (…).”
  • “Transformatie is altijd een onomkeerbaar proces en het is altijd een bevrijding van een groter potentieel.”
  • “Transformatie is een proces dat zowel zingeving als cocreatie inhoudt. Het is dus in essentie een bewustwordingsproces.”

Bommerez voert in zijn boek regelmatig ‘de grote transformationele leiders uit de menselijke geschiedenis’ ten tonele: Gandhi, Martin Luther King, Jezus van Nazareth, Boeddha, Lao Tze. “Al deze mensen beschikten echter over ‘de Kracht’. Of nog preciezer: deze mensen waren de belichaming van ‘de Kracht’ geworden.” Met ‘de Kracht’ wordt de Liefde bedoeld. Hij houdt deze leiders ons voor: “Kun je zien dat het charisma van deze transformationele leiders ook in jou aanwezig is, als de energie van je zijnskern?” Een mooie vraag om deze blog mee af te sluiten.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder