Bommerez ontmoet Tolle

Naast een hartelijke aanbeveling van het boek De kracht van Nu (Eckhart Tolle) vind je in het boek Kun je een rups leren vliegen? van Jan Bommerez allerlei onderwerpen terug die ook beschreven zijn in De kracht van Nu. Ik noem er hieronder een aantal. 

Aanwezigheid en Nu
De nadruk op aanwezigheid en het Nu. De meester (meesterschap) kijkt, neemt waar op basis van ‘totaal aanwezig zijn in het nu zonder patronen of modellen’.  “Een meester is vrij van conditioneringen en dus van oordelen en vooroordelen.” “In essentie komt meesterschap voort uit het totaal aanwezig zijn in het hier en nu.” 

Je ‘echte zelf’
Tot welke grootsheid inspireren mensen zoals Gandhi, King, Jezus, Boeddha e.a. ons? “Onze eigen grootsheid, de vlinder in elk van ons: ons ‘echte zelf.” Ons echte zelf ‘is onze ware grootsheid, ons echt potentieel, onze essentie, onze transpersoonlijke dimensie’. 

Vormen
“Hoog energetische, meer dan puur zintuigelijke waarneming daarentegen (AG: in vergelijk met laag energetische waarneming) is holistisch (niet fragmentarisch), en in het moment.” “Je neemt dan waar voorbij de vorm.” “En in dat proces van niet-oordelend waarnemen word je zelf getransformeerd (voorbij de vorm gebracht) én word je een transformerende kracht voor anderen. 

En wat is er voorbij de vorm? Grenzeloze mogelijkheden, verbondenheid van alles met alles, organische eenheid tussen mensen en van mensen met de rest van de natuur.” Hoog energetische waarneming kan volgens Bommerez ontwikkeld worden. “Wij zijn namelijk van nature meer waarnemer dan denker. Onze cultuur heeft ons echter geconditioneerd om eerder te denken dan waar te nemen.” 

Ik ben
“’Ik ben niet een iets. Ik ben een niet-iets. Ik ben. Ik ben puur tijdloos zijn, uitgedrukt in vorm, zodat ervaring in tijd en ruimte mogelijk wordt.’” Onze natuurlijke puurheid wordt in de volwassene verborgen onder iets anders. “Hoe gebeurt dat? Omdat we ons steeds meer identificeren met gedachten over onszelf in plaats van met onze essentie.” “Hoe kom je dus bij je essentie, bij je wezen, bij wat je echt bent en niet kan worden? Door alle gedachten over jezelf en anderen los te laten.” 

Wat is – wat zou moeten zijn
“Transformationele leiders werken met ‘wat is’.” In plaats van “vechten met ‘wat is’ en ijveren voor ‘wat volgens hen zou moete niet zijn’”. ”Je kunt gewoon niet vechten met ‘wat is’ én winnen; want ‘wat is’, is nu eenmaal ‘wat is’. ‘Wat is’ is een andere manier om te zeggen ‘de feiten’ en de feiten bestaan altijd uit verleden. Met het verleden vechten, is echt irrationeel. Je kan alleen accepteren wat ís en je kan pas dán ruimte geven aan ‘wat kán zijn’.” 

Ego
“Voor ons mensen bestaat het transformatieproces in het transcenderen (AG: overstijgen) van wat we klassiek het ‘ego’ noemen.” “Zowat de hele wereld leeft in de ego-staat, de rupsstaat, en dat is letterlijk de ontkenning van onze (gedeelde en ondeelbare) essentie.” “Mensen tot hun essentie (AG: Zijn) brengen, is hetzelfde als mensen tot echte relaties brengen. Met echte relatie bedoelen we een relatie die niet wordt aangegaan door twee ego’s die iets van de ander willen krijgen.”

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder