Nog een keer: Het wordt (nooit) beter

Ik schreef eerder een blog over het boek Het wordt nooit beter van Griet op de Beeck. In deze blog haal ik nog een aantal andere lezenswaardigheden uit genoemd boek voor het voetlicht. 

Therapeut
Griet stelt deze vraag in haar boek: Hoe kies je een therapeut? (p.291). Ik voeg er aan toe: hoe kies je een goede therapeut? Ze geeft zelf antwoord op de door haar gestelde vraag. Daarnaast geeft het boek de nodige voorbeelden van goede en minder goede therapeuten of therapeuten die een therapievorm toepasten die bij Griet niet hielp. Ze lees ik over ‘therapie die niet hielp’ (p.81), een ‘knikkebollende therapeute’ (p.102), ‘pas op voor de therapeut’ (p.129 - Lotte), ‘de leugens van Lotte’ (p.219), maar ook over ‘Marcus, een indrukwekkende therapeut’ (p.274). Ook schrijft Griet heel lovend over haar newfound family: Esther Parel, Gabor Maté, Bessel van der Kolk en zijn vrouw Licia Sky, Richard Schwarz e.a. Een family van therapeuten die haar veel gebracht hebben.

Misbruik
Als incestslachtoffer staat Op de Beeck uitgebreid stil bij het thema misbruik. In de paragrafen Het grotere verhaal – Misbruik, wat doet dat met een mens? (p.123-128) en Het grotere verhaal – De maatschappij en seksueel misbruik (p.139 ev.). Als ik de mogelijke gevolgen van misbruik bij kinderen leest (Griet geeft daarvan een opsomming), dan raak ik diep onder de indruk van de impact van misbruik op de ontwikkeling van kinderen.

Trauma
Op de Beeck schenkt in haar boek uitgebreid aandacht aan het psychologische begrip trauma. Zo besteedt ze er een apart paragraaf aan: Het grotere verhaal - Over trauma (p.59-78). Ook in hoofdstuk 5 – Diepe traumaheling met IFS (=Internal Family Systems | p.294 ev.) schrijft ze over dit onderwerp. Ze is zich er van bewust dat er een discussie woedt over dit begrip en zegt er o.a. dit over: “Ik ben het ermee eens dat niet elk beetje verdriet een depressie hoeft te heten, en dat niet elk vervelend voorval per se een trauma is. Maar ik ben voor alles wat vermijdt dat we in ontkenning leven en daardoor op andere manieren een prijs betalen voor al wat we wegwuiven.” 

Eetstoornis
Op de Beeck ondervond een lange periode de gevolgen van eetstoornissen. Ze staat er dan ook uitgebreid bij stil in de paragraaf Het grotere verhaal – Hoe er wordt omgegaan met eetstoornissen (p.86-97). Waar het om draait bij eetstoornissen en wat niet en wel helpt in de omgang met mensen met een eetstoornis. Ook schrijft ze in dit verband ‘waarom cognitieve gedragstherapie niet voor het echte beter zorgt’. 

Tenslotte
Al met al is het een bijzonder boek. Een boek dat op indringende wijze beschrijft hoe Griet belandde op een absoluut dieptepunt, maar ook de weg terug naar ‘een nieuw mens’ weet te vinden.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder