Aanbidding en verandering

Ik las een (bewerkte) preek van Tim Keller over Psalm 95 (www.cvkoers.nl – archief – Tim Keller – 2008-06) met de titel ‘Echte aanbidding verandert je’. Die titel begreep ik toen niet zo goed, ondanks de inhoud van de preek.

De preek gaat dus over aanbidding. Keller definieert aanbidding als volgt: “Aanbidding is het toedichten van ultieme waarde aan iets of iemand.” Ook zegt hij, dat aanbidding het benoemen is van de ultieme grootheid van God.

De eerste preek van ds. Jos Douma laat mij vervolgens de titel ‘Echte aanbidding verandert je’ beter begrijpen. De preek van Jos gaat over de luister (majesteit, aanwezigheid, grootheid) van de Heer. Dus over het zinnetje ‘de luister van de Heer aanschouwen’ uit 2 Korintiërs 3 : 18. Aanbidding gaat over het onder woorden brengen, het onder de indruk raken van de grootheid van de Heer. En dat is ook precies wat in 2 Korintiërs 3 : 18 staat. En wat zegt 2 Korintiërs 3 : 18 dan? Dat je door het kijken naar de grootheid van de Heer, zult veranderen (naar de luister van dat beeld).

Aanbidding en geestelijk veranderen hebben dus alles met elkaar te maken.

Reacties

 1. Hoi Arjan,

  Leuk jouw schrijfsels hier zo te lezen!

  Ik wil even reageren op die uitspraken van Tim Keller ('Aanbidding is het toedichten van ultieme waarde aan iets of iemand' en 'het benoemen van de ultieme grootheid van God'). Het is net of ik John Piper of C.S. Lewis hoor!
  Een citaat van C.S. Lewis aangehaald door John Piper in zijn boek 'Verlangen naar God':

  "Maar het allerduidelijkste kenmerk van lofprijzing, al of niet aan God gericht, ontging mij merkwaardig genoeg. Lofprijzing zag ik als een vorm van goedkeuring of aanbeveling of eerbetoon. Ik merkte nooit dat ieder genot en iedere vreugde als vanzelf uitmondt in lofprijzing (...). De wereld gonst en galmt van lofprijzing. Minnaars bezingen hun geliefden, lezers hun lievelingsdichters, wandelaars het landschap, spelers hun favoriete sport. (...)
  De problemen die ik, in het algemeen, met het prijzen van God had berustten geheel en al op de absurde gedachte dat we bij het allermeest Waardeerbare niet hetzelfde zouden mogen doen wat we zo graag, zelfs onwillekeurig doen bij alles wat we verder waarderen.
  Ik denk dat we zo graag de lof verkondigen van dingen waar we ons in verlustigen omdat lof niet slechts een uiting maar de voltooiing van de vreugde is - haar officiële bekroning."

  Voor mij was het besef dat aanbidding, of God eren, verheerlijken, loven en prijzen, hier om draait van een echte eye-opener.

  Succes met je weblog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi volgeling,

  Bedankt voor je reactie en succeswens.

  Je zegt, dat het net is alsof je C.S. Lewis hoort. Dat kan heel goed kloppen. Tim Keller citeert nagenoeg in elke preek C.S. Lewis. Blijkbaar speelt Lewis een belangrijke rol in het (theologisch) leven van Keller.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder