Nederigheid en dienstbaarheid


Ik las het boekje ‘Nederigheid en dienstbaarheid – het neerwaartse pad van Christus’ van Henri Nouwen. Een mooi boek dat gaat over het verband tussen ons geestelijk (spiritueel) leven en de oproep om dienstbaar te zijn. Dienstbaarheid en geestelijk leven zijn volgens Nouwen twee kanten van dezelfde medaille.

Dit onderwerp werkt hij uit door te schrijven over onze roeping om Christus te volgen op het pad van de nederigheid. Het neerwaartse pad van Christus (Filippenzen 2 : 6 – 8). Die roeping komt tot ons, die leven in de wereld en dat is nu juist de plaats waar de duivel huishoudt. Nouwen schrijft daarom ook over verleidingen waar wij keer op keer mee te maken krijgen. De verleiding ‘belangrijk te zijn’, ‘op te vallen’ en ‘macht’ te hebben. Anders gezegd: de wereld doet een indringend opwaarts gericht beroep op ons. Een drang om hogerop te komen, het te maken in deze wereld, om als overwinnaar te voorschijn te komen, om succesvol te zijn.

Er is een spanningsveld tussen roeping en verleiding en juist dit spanningsveld noodzaakt ons ertoe ons te vormen op spiritueel gebied. We worden met de vraag geconfronteerd: “Hoe brengen wij ons hoofd en ons hart in overeenstemming met de geest en het hart van de onbaatzuchtige Christus?” Nouwen stelt ons in dit verband voor de opdracht (discipline) te luisteren naar de kerk, de Bijbel en ons hart (persoonlijk gebed). We kunnen geen discipel zijn zonder discipline! “De discipline van een volgeling van Christus betekent niet dat hij actief iets moet leren beheersen, maar juist dat hij zich moet laten beheersen door de Geest.”

Reacties

  1. Dit lijkt me een zeer boeiend boek, juist omdat het vaak zo moeilijk is verheven idealen met praktische handelingen in overeenstemming te brengen.
    Ik zou het graag eens van u lenen ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Govert, dat is uitstekend. Een boek dat wellicht nog meer gaat over de combinatie van verheven idealen en de weerbarstige werkelijkheid is 'Spiritualiteit van beneden' van Anselm Grün en Meinrad Dufner. Mag je ook een keer lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder