Verleidingen en identiteit


Nouwen schrijft in het in mijn vorige blog genoemde boek dat onze honger om te willen opvallen, ons verlangen om belangrijk te zijn en macht uit te oefenen heel veel te maken heeft met de zoektocht naar onze eigen identiteit. Deze verleidingen zijn in feite een uiting van twijfel aan de volledige en onvoorwaardelijke manier waarop God ons aanvaardt.

Maar, hoe aanvaardt God ons? Wat mag bepalend zijn voor een christelijke identiteit? Nouwen schrijft, “dat God ons onbegrensd en grenzeloos aanvaardt als zijn geliefde kinderen, een aanvaarding zo volledig, zo allesomvattend, dat wij daardoor bevrijd worden van ons dwangmatig verlangen om te worden gezien, geprezen en bewonderd. We zijn zoals God ons in liefde heeft gemaakt: kinderen van het licht, kinderen van God.”

Volgens Nouwen vinden wij door God te dienen ons ware zelf (identiteit) en hebben wij niet langer bevestiging nodig van de wereld om ons heen. Het toegeven aan de verleidingen (opvallen, belangrijk zijn en macht) zijn pogingen om jezelf vast te klampen aan de illusies van het onware zelf. Alleen een leven van voortdurende innige verbondenheid met God kan ons eigen ware zelf laten zien. Er is dus een verband tussen het omgaan met verleidingen en je (christelijke) identiteit.

Nouwen hield ooit een indrukwekkende toespraak bij Hour of Power – “U bent geliefd

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder