Begrip voor ieder mens

Ik bladerde in en las deze week passages terug uit het boek Laat je niet gijzelen van George Kohlrieser. Over dit boek schreef ik al eerder een blog. Ik las iets waar ik op dat moment min of meer over heen las, maar de zin bleef hangen in mijn achterhoofd. Ik pakte vandaag het boek er weer bij en ging zoeken. Waar staat deze zin? Of verbeeldde ik het mij? Soms denk ik iets te lezen wat bij nader inzien er toch niet zo staat. 

Begin jaren 70-tig was Kohlrieser naast zijn werk bij de politie (gijzelingsonderhandelaar – ontwikkeling van leiderschap) actief in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij specialisten in de geestelijke gezondheidszorg trainde in het werken met chronisch schizofrene mensen. 

Hij schrijft vervolgens: “Ik was getuige van afschuwelijke onmenselijke behandelingen van patiënten en maakte deel uit van een initiatief dat tot doel had de omgang van het personeel met patiënten te transformeren. De toepassen van dwangmiddelen en afzonderings-maatregelen werden vervangen door een benadering waarbij verbindingen werden aangegaan met mensen die gegijzeld waren door de meest ernstige psychiatrische stoornissen. Dankzij mijn werk met de politie wist ik al wat je met emotionele binding kunt bereiken. Nu ontdekte ik dat hetzelfde mogelijk was met individuen die onder extreme psychische stoornissen lijden.” 

Het boek gaat verder: “Ik zal dr. Carl Rogers altijd dankbaar zijn. Hij heeft mij geholpen de kracht van ‘onvoorwaardelijke positieve waardering’ te begrijpen, die een fundamenteel aspect is van het aangaan van authentieke verbindingen. Hij was overtuigd van het belang van dit begrip voor ieder mens, ongeacht de omstandigheden.” 

Daar had ik de door mij gezochte zin: “Hij (AG: dr. Carl Rogers) was overtuigd van het belang van dit begrip voor ieder mens, ongeacht de omstandigheden.” Ik denk dat ‘dit begrip’ betrokken moet worden op het begrijpen van de kracht van onvoorwaardelijke positieve waardering uit de vorige (hierboven geciteerde) zin. Het gaat dus om het begrip van de kracht van ‘onvoorwaardelijke positieve waardering’ voor ieder mens. Zonder deze waardering ("fundamenteel aspect") is een (authentieke) verbinding nauwelijks mogelijk.

Kan ik zo begrip hebben voor ieder mens …. ongeacht de omstandigheden? Over die vraag ga ik komend weekend maar eens wat mijmeren. En waarschijnlijk heb ik daarvoor aan één weekend niet genoeg. 

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder