Geweldloze Communicatie en jijzelf

In het boek Geweldloze communicatie – Ontwapenend, doeltreffend en verbindend (Marshall B. Rosenberg) krijgt ook ‘jezelf’ expliciet aandacht. O.a. in hoofdstuk 9 – Compassievol contact maken met jezelf en hoofdstuk 13 – Jezelf bevrijden en anderen ondersteunen. Impliciet gaat het hele boek over ‘jezelf’. Jezelf is een onlosmakelijk onderdeel in het communicatieproces. Het gaat om de interactie tussen jou en een ander. 

Rosenberg schrijft dat de belangrijkste toepassing van Geweldloze Communicatie misschien wel ligt “in de manier waarop we met onszelf omgaan”. In de manier waarop je mededogen ontwikkelt met jezelf. “We zijn mededogend naar onszelf, wanneer we alle aspecten in onszelf omarmen, en de behoeften en waarden die in elk aspect tot uiting komen (h)erkennen.” 

“Als we innerlijk geweldvol naar onszelf zijn, is het moeilijk om werkelijk compassievol naar anderen te zijn.” Het gaat in hoofdstuk 9 over zelfhaat, schaamte en schuld, autonomie, zelfbeeld, zelfveroordeling, zelf-vergeving, zelfverwijten en rouw over onvervulde behoeften en gevoelens. 

“Geweldloze Communicatie verbetert onze innerlijke communicatie door innerlijke negatieve boodschappen te vertalen in gevoelens en behoeften.” Gevoelens en behoeften vormen naast waarneming en verzoek de vier elementen van Geweldloze Communicatie.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder