Geweldloze Communicatie

Ik las het boek Geweldloze communicatie – Ontwapenend, doeltreffend en verbindend van Marshall B. Rosenberg. Hieronder meer over deze wijze van communiceren en het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie. 

Aanleiding
Rosenberg is tot de ontdekking van Geweldloze Communicatie gekomen vanuit “de overtuiging dat we in wezen niets liever willen dan geven en ontvangen vanuit mededogen, (…).” Hij noemt dat in zijn boek ook wel “onze natuurlijke staat van mededogen”.

De schrijver geeft aan dat hij het grootste deel van zijn leven zich beziggehouden heeft met de volgende twee vragen:
(1) “Hoe komt het dat we van ons natuurlijk mededogen vervreemd raken, waardoor we gewelddadig worden en anderen uitbuiten?”
(2) “En omgekeerd, hoe kan het dat mensen soms onder de moeilijkste omstandigheden compassievol blijven?”

Wat is Geweldloze Communicatie?
Het is een wijze van communiceren “die ons ertoe brengt om te geven van hart tot hart”. Het is een benadering “die ons op zodanige manier verbindt, dat onze natuurlijke compassie kan opbloeien”. Rosenberg heeft Geweldloze Communicatie ontwikkeld als “een manier om onze aandacht te richten -  (…) – op plekken waar meer kans is om te vinden wat we zoeken.” Wat zoeken we dan? Compassie, “een stroom tussen mijzelf en anderen, gebaseerd op wederzijds geven vanuit het hart”. Het gaat om het creëren van een wederzijdse communicatiestroom, waardoor op natuurlijke wijze compassie ontstaat.

“Het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie biedt een eenvoudig te leren en effectieve methode om vreedzaam bij de wortel van geweld en pijn te komen. Door onze aandacht te richten op de niet-vervulde behoeften achter onze woorden en daden, helpt Geweldloze Communicatie vijandigheid te verminderen, pijn te helen en persoonlijke en zakelijke relaties te verstevigen en verdiepen.” “Geweldloze Communicatie helpt ons om in contact te komen met de diepste innerlijke roerselen van onszelf en anderen. Het helpt ons in te zien dat alles wat we doen, elke handeling of actie, altijd gericht is op het vervullen van door en door menselijke behoeften.”

Het gaat er bij Geweldloze Communicatie om dat “mensen mededogend met elkaar omgaan, vanuit een diepe herkenning van de universeel gedeelte behoeften aan autonomie, geluk, integriteit, bevestiging, fysiek welzijn, spel, spiritualiteit en gemeenschap”.

Bewustwording – bewustzijn
“Geweldloze Communicatie is gebaseerd op taal- en communicatievaardigheden, die ons beter in staat stellen menselijk te blijven, ook onder moeilijke omstandigheden. Het bevat niets nieuws; alles wat in Geweldloze Communicatie is geïntegreerd is al eeuwen bekend. De intentie is om ons te herinneren aan wat we al weten – hoe wij mensen ooit bedoeld waren met elkaar om te gaan – en om ons te ondersteunen om concreet vanuit dit besef te leven. Geweldloze Communicatie leert ons om op een andere manier te spreken en naar anderen te luisteren. Onze woorden worden bedachtzame antwoorden vanuit een diep bewustzijn van wat we waarnemen, voelen en willen, in plaats van routinematige, automatische reacties.”

Doel
“Het doel van Geweldloze Communicatie is niet om mensen en hun gedrag te veranderen om onze zin te krijgen, maar om relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid, eerlijkheid en empathie, waardoor uiteindelijk de behoeften van alle partijen kunnen worden vervuld.”

Toepassing
Geweldloze Communicatie is volgens Rosenberg een benadering “die effectief kan worden toegepast op elk communicatieniveau en in allerlei situatie: in intieme relaties, in gezinssituaties, op scholen, in organisaties en instellingen, bij therapieën en counseling, bij diplomatieke en zakelijke onderhandelingen, bij alle mogelijke geschillen en conflictsituaties”.

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder