Verhouding geloof en wetenschap

In mijn vorige blog over het boek Het raadsel van God – mijn ontdekkingsreis langs wetenschap, geloof & twijfel van McGrath gaf ik aan nog terug te komen op de verhouding tussen geloof en wetenschap. 

McGrath vraagt in zijn boek onze aandacht voor de complexiteit van onze wereld. Het is volgens hem “beslist belangrijk dat er een manier gevonden zou worden om de veelsoortige aspecten van complexe werkelijkheden af te bakenen en te behouden”. Dit om reducerende en daardoor vervormde weergave van de werkelijkheid te voorkomen. 

Hij was oorspronkelijk van mening dat de werkelijkheid zich beperkte tot dat wat de natuurwetenschappen letterlijk en figuurlijk konden aantonen. Tijdens zijn ontdekkingsreis brachten anderen hem op het spoor van ‘veelsoortige perspectieven’ (Coulson) en ‘gedifferentieerde kaarten’ (Midgley). “(…) verschillende kaarten voorzagen in verschillende informatie over dezelfde werkelijkheid.”

“Het in kaart brengen van een complex terrein gaat over het presenteren van een heel scala aan informatie over dezelfde realiteit.” “Als we een totaaloverzicht van dit complexe gebied willen zien, moeten we een manier vinden om al deze gedifferentieerde kaarten op elkaar te leggen, zodat alle informatie getoond en geïntegreerd wordt.” “Dit is vooral een belangrijk punt bij de gedachtevorming over wetenschap en geloof, (…). De wetenschap brengt in kaart hoe onze wereld werkt. Geloof brengt in kaart wat de wereld betekent. Deze twee kaarten completeren elkaar. Ze verschaffen een vollediger begrip van de wereld die ze uitbeelden.” “Geen enkele kaart heeft het antwoord op al onze vragen.”

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder