Vingerwijzing

Ik woonde deze week de diploma-uitreiking van mijn dochter bij. Aan het eind van die ceremonie vertelde Sjoerd Wijma een verhaal. Een verhaal over studenten die aan het eind van een aantal dagen survival de neiging hadden met een kromme rug en gebogen hoofd naar de punten van hun schoenen te kijken en voort te sjokken. Hierdoor werd hun blikveld heel beperkt tot alleen dat hele kleine stukje wereld om hun heen. Ze zagen hoogstens een schaduw van wat kwam. Juist door rechtop te lopen en vooruit te kijken ontstond er ruimte, een weidse blik, perspectief. Sjoerd vroeg aan de studenten (en de aanwezigen) zich dit beeld te herinneren als ze dreigen vast te lopen in zichzelf. Hij verwees daarbij naar Hebreeën 12 : 2. Op het richten van je blik op Jezus.

Ik was die dag begonnen met het lezen van Kol. 2 : 6 - 3 : 4. Daar staat o.a. dit: “Als u nu met Christus uit de dood bent opgewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. Richt u op wat boven is, niet op wat op aarde is. U bent immers gestorven, en uw leven ligt met Christus verborgen in God. En wanneer Christus, uw leven, verschijnt, zult ook u, samen met hem, in luister verschijnen.” Richt je op wat boven is, waar Christus zit. Richt je op Jezus Christus. De werkelijkheid is Christus!

Het trof mij dat wat ik ’s-morgens in de Bijbel had gelezen zo treffend ’s-avonds werd verwoord in de vorm van een metafoor. Een beeld om te onthouden. En ik dacht: zou dit nu een vingerwijzing van God (voor mij) zijn? In ieder geval heb ik mij weer opnieuw voorgenomen vooral de blik te richten op Jezus. Mijn blikveld niet te laten inperken tot die kleine en kleinmenselijke mensenwereld om mij heen.

Reacties

  1. We krijgen heel vaak zulke vingerwijzingen (dus niet denken zou dit zo zijn - het is echt zo, omdat God ook op die manier werkt). Omdat onze blik niet altijd gericht is op Jezus zien en horen we ze wel, maar dringen ze niet tot ons door. In onze cultuur-maatschappij-kerk hebben we ook niet geleerd om deze boodschappen van God te verstaan. We kunnen en mogen nog een enorme groei doormaken in onze relatie met God. De Heilige Geest zal ons hierbij helpen als we ook daadwerkelijk willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik noem dat knipogen van God. Wat is dat toch bijzonder he.. En ja Arjan dat mag binnenkomen.
    Wat een geweldige God hebben wij dat Hij ons zo bemoedigt.

    groet Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder