Een open hart

In mijn vorige blog n.a.v. Minder moeten, meer FLOW van Jan Bommerez schreef ik dat het er om gaat ons hart weer te openen. Wat wordt daarmee bedoeld? Wat is een open hart? Ik schreef al eerder over ons ‘hart’, maar wat bedoelt Bommerez als hij schrijft over ons ‘hart’? Ik laat je hieronder meelezen met wat Bommerez hierover schrijft in Minder moeten, meer FLOW. 

Ons ‘hart’
“Als we het over ons ‘hart’ hebben, bedoelen we in deze context niet de hartspier, maar onze kern, onze essentie, ons niet-fysieke wezen. Ons wezen, ons hart is openheid.” “Open hart is hetzelfde als ons essentiële zelf.” 

Van persoonlijkheid naar essentie
“Onze taak is de persoonlijke materie om te zetten in vloeiende levensenergie, onze persoonlijkheid te ontdooien. Alleen de warmte van het hart kan dat. We hebben in eerste instantie behoefte aan liefde voor onszelf, aan mededogen met onze menselijke conditie.” 

“Hoe kom je voorbij de automatische hersenen? Via het hart. We kunnen enkel en alleen boven de persoonlijkheid uitstijgen door ons hart te openen.” 

Hoe komen we in ons hart?
“Zolang we beheerst worden door angst en verdedigingsmechanismen, komen we niet in ons hart. Tot die tijd kunnen we niet meer zijn dan ons geconditioneerde kleine zelf, een stel patronen geregeerd door de limbische hersenen. We worden geleefd.” 

Open hart
“Een open hart is een staat van verbondenheid die het persoonlijke ik overstijgt. Het is een transpersoonlijke staat.” De transpersoonlijke psychologie heeft ons inzicht gegeven in de transpersoonlijke dimensie van het hart. Deze psychologie zegt ‘dat wij mensen geen objecten zijn, maar relaties, individuele verbindingen met de Bron’. “Het leven, het bewustzijn kan zichzelf alleen maar kennen in relatie. Als alle relaties ophouden, houden ook wij op.” “Relatie is het niveau boven het objectniveau (…).” “Ons lichaam met zijn automatische denken bestaat op het persoonlijke, het objectniveau. Ons essentiële zelf bestaat op het relatieniveau.” 

“Iemand met een open hart kent innerlijke vrede die niet afhangt van de vraag of anderen zich gedragen volgens een bepaald normensysteem. Dat betekent niet dat hij onprettig gedrag goedkeurt. Hij lijdt er alleen niet langer onder en kan daarom veel effectiever handelen.” 

“Hoe bereik je zo’n open hart? Dat bereik je niet via het rusteloze denken. Onze gevoelens zijn betere gidsen op weg naar het open hart. Hoe beter we ons voelen, hoe dichter we zijn bij wie we echt zijn.” “Je gevoelens liegen niet.” 

“Het openen van ons hart begint ermee dat we onuitvoerbare regels over onszelf loslaten. Ik moet, ik zou moeten … ik had moeten … Wie zegt dat? De regelkringen. Hoelang laten we ons nog kwispelen door de staart?” 

“Om ons hart open te houden wanneer iets onprettigs op ons pad komt, hebben we er baat bij voortdurend alert te zijn op onze innerlijke gevoelsstaten.” 

Je hart sluiten
“Hoe meer we in verzet leven, hoe meer we ons hart sluiten.” We sluiten ons hart ‘doordat we in onze cultuur meestal niet leren hoe we met vooral emotionele pijn kunnen omgaan, waar lijden vandaan komt en hoe we emotioneel lijden kunnen verwerken op een manier die ons sterker maakt in plaats van kleiner’. “De ironie is dat hoe meer we ons best doen om pijn te vermijden, hoe meer we ons hart sluiten en hoe meer pijn we kennen.” 

Bevroren hart
“Wanneer we spreken over ‘een bevroren hart’, hebben we het over een mens met zoveel opgebouwde entropie dat hij moeilijk zijn ware zelf kan ervaren.” Entropie is verval, ontbinding, de afbraak van FLOW. FLOW die omgezet is in een emotioneel-materiele blokkade. “Een emotionele blokkade in het lichaam is levensenergie gecombineerd met informatie die samen werden bevroren nadat vechten of vluchten onsuccesvol of onmogelijk waren.”  Gelukkig kan je hart ook weer ontdooien. “Dat gebeurt door heling, door weer heel te worden, door het gestolde verleden in ons (letterlijke massa in ons systeem) te ontdooien.” 

Liefde
“Liefde bestaat op een hoger niveau dan het overlevingsniveau. Daarom begint ons nieuwe leven pas als we bewust ons hart openhouden wanneer automatische interne prikkels ons aanzetten tot vechten of vluchten.” 

“Liefde impliceert het vermogen je hart open te houden ook als je niet je zin krijgt. Dat vergt bewustzijn, aanwezigheid, karakter. En het vereist boven alles het begrip dat een relatie niet dient om jouw kinderlijke behoeften te vervullen. Relatie is de ideale omgeving om onze gekwetste tenen te helen.”

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder