Worden als een kind

In mijn vorige blog gaf ik aan dat de ondertitel van het boek Minder moeten, meer FLOW van Jan Bommerez mijn aandacht trok: Ontdek opnieuw de magie uit je kinderjaren. 

Mijn oudste kleinkind (ze is nu ongeveer 2,5 jaar oud) deed mij beseffen hoe bijzonder die eerste paar jaar van een mensenleven is. Kinderen zijn dan nog zo puur, zo primair reagerend, zo levend in het NU, zo enthousiast en opgetogen, zo onschuldig, zo onbevangen, zo….. Wat raken wij bij het volwassen worden veel van die mooie eigenschappen kwijt! 

Bommerez appelleert met zijn ondertitel daaraan. Ook stelt hij aan het begin van zijn boek deze vraag: “Als je beseft dat kinderen tot hun tweede levensjaar meestal in FLOW zijn, is die staat dan niet de manier waarvoor we van nature bedoeld zijn?” Is dat realistisch? 

Hersenen
“Onze hersenen hebben een directe invloed op wat wij als realiteit kunnen ervaren.” “Kleine kinderen hebben nog een onvervormde structuur in hun hersenen, hun zenuwbanen en hun hormonale netwerken.” “Daarom zijn ze het grootste deel van de tijd in FLOW. Ze zijn creatief. Ze zijn speels. Ze hebben plezier. Ze gaan helemaal op in wat ze doen. Ook hun leervermogen is fenomenaal.” 

“Elk leerproces verandert echter onze hersenen, zowel in goede als in beperkende zin. Naarmate we ouder worden en negatieve ervaringen opdoen, bouwen onze hersenen allerlei defensieve structuren.” “Ze beperken de normale vrije FLOW van de creatieve levensenergie.” “Om FLOW weer als de normale staat te kennen en niet als uitzondering dienen we bewust een nieuwe structuur te ontwikkelen, (…), in plaats van de persoonlijkheidsstructuur die onbewust ontstond door reacties op gebeurtenissen.” “De persoonlijkheid is ons overkomen, karakter kiezen we.” 

Psychologische geboorte
“Volgens Margaret Mahler heeft een mensenkind eerst een ongedifferentieerde bewustzijnsstaat. Net zoals het tijdens de zwangerschap een fysieke eenheid vormde met de moeder, zo vormt het na de geboorte nog een tijd een energetische eenheid met de moeder.” 

“Ongeveer twee jaar nadat we lichamelijk geboren worden, volgt onze psychologische geboorte. Tot aan onze psychologische geboorte zien we onszelf niet als een afgescheiden entiteit.” “We leven als kleine kinderen nog in een staat van eenheid tussen binnen- en buitenwereld (…). Geleidelijk wordt dit evenwicht verstoord en wordt de persoonlijkheid gevormd.” 

“De meeste mensen maken echter nooit de volgende evolutionaire stap, de sprong van rups naar vlinder, van persoonlijkheid naar essentie. Dat we niet voorbij de rups komen, heeft vooral te maken met een te hoge massa in de persoonlijkheid, een te grote onbewuste weerstand tegen de omgeving.” Weerstand is verzet. “Hoe meer we in verzet leven, hoe meer we ons hart sluiten.” Het gaat er dus om dat wij ons hart weer openen.

Tenslotte
Terug naar de vraag van het begin van deze blog: is de FLOW-staat de manier waarvoor we van nature bedoeld zijn? Het antwoord is ‘JA’. Je kunt weer worden als een kind door FLOW als de normale staat te kennen. Ontdek opnieuw de magie uit je kinderjaren

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder