Van afgoden naar zonde

Het onderwerp van afgoden naar zonde is één van de onderwerpen die m.i. een belangrijke rol speelt in het boek Genadeloos goed van Arie de Rover. Ik schreef in mijn blog dat ik steeds meer op zoek ben naar het probleem-achter-het-probleem. Zo is zonde niet zozeer het probleem, maar afgoden is het ‘probleem’. Het lief hebben van afgoden leidt tot zonde. Wil je zonde nalaten, dan moet je je afgoden opsporen en wegdoen uit je leven. Arie behandelt dan ook in Genadeloos goed in de hoofdstukken 3 tot en met 7 allerlei verschillende afgoden.

Vooral Tom Wright met zijn boek Goede Vrijdag – de dag dat de revolutie begon heeft mij doen beseffen hoe afgoden en zonde zich ten opzichte van elkaar verhouden. “’De Zonde’ is dus niet gewoon overtreding van Gods regels. Het is het uitvloeisel (AG: gevolg?) van afgoderij (p.300).” Zonde is een symptoom van een dieper liggend probleem, namelijk afgoderij. Je focussen op zonden is te oppervlakkig en gericht op symptoombestrijding. Het probleem achter het probleem ‘zonde’ is afgodenrij.

En Tim Keller schrijft er in zijn boek Namaakgoden dit over: “Altijd wanneer wij iets fout doen is afgoderij de oorzaak.” Hij geeft aan dat de Tien Geboden beginnen met een verbod op afgoderij. “Waarom is dat het eerste? Omdat , (…), de fundamentele drijfveer achter wetsovertreding afgoderij is. De andere geboden overtreden we nooit zonder het eerste gebod (AG: tegen afgoderij) te overtreden.” 

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder