Psychosociale dimensie raakt religie

Het boek Revolutie binnen de relatie van Riekje Boswijk-Hummel is een boek met een psychosociaal inhoud. Het valt mij op dat ze adviezen geeft, conclusies trekt in haar boek die overeenkomen met leefregels en overtuigingen zoals wij die ook kennen vanuit het christendom. Ik zal hieronder aan aantal voorbeelden noemen. 

Biedt scheiding de oplossing?
Boswijk-Hummel zegt in haar boek niet dat scheiding nooit de oplossing is. “Ik wil niet beweren dat elke scheiding onzinnig is. Wat ik wel beweer is dat de meeste scheidingen plaatsvinden op juist dat punt waarvan ik denk dat je relatie nou net spannend, vernieuwend en groeizaam kan worden.”

“Er zit dus in mijn ogen niets anders op dan dat je niet zozeer je partner, of je huwelijk als wel jezelf revolutionair verandert.” “In deze onbekende fase van je huwelijk heb je elkaar nodig, niet om elkaar liefde te geven en dergelijke, maar om elkaar te spiegelen te confronteren. Je hebt elkaar nodig om de rollen die je hebt opgebouwd weer af te breken. Je kunt je rollenpatroon alleen maar onderzoeken en ontdekken in relatie met een ander. (…). Met niemand anders dan je echtgenoot graaf je zo diep.”

Liefde
Boswijk-Hummel schrijft over passie (als ego-gevoel) en liefde (hart-gevoel). “Wat de westerse cultuur uitbeeldt en afschildert als zijnde liefde, is passie; (…).” Er ontbreekt volgens haar in het Westen “een traditie die uitlegt wat dan wél liefde is en hoe je die liefde wél kunt realiseren”. “Dat is te zeggen, er heeft m.i. wel een traditie bestaan in dit opzicht”: de middeleeuwse mystici. “De kloosterlingen in de middeleeuwen die erop uit waren om zich te verenigen met God. Zij probeerden in te keren tot de diepste regionen van hun innerlijk om daar God te vinden.” God vinden in hun hart door in contact te komen met hun hart. “Liefde kan pas ontstaan wanneer je in contact bent met je hart.” En schrijft ze: “Ik geloof dat het de bedoeling is, dat we de liefde die we in ons voelen, dóórgeven naar de wereld om ons heen.”

Misverstanden
Boswijk-Hummel schrijft onder het kopje Misverstanden over ideeën over liefde die volgens haar gewoonweg niet kloppen. Zo schrijft ze o.a. over dit misverstand: “Je kunt van veel meer mensen houden en ermee vrijen dan met alleen je huwelijkspartner.” Ze beargumenteert (psychosociaal!) en komt vervolgens uit bij de conclusie: “seksualiteit ontstaat uit de exclusiviteit van de mens en richt zich daarom ook exclusief op één mens”.

Van je ego naar je hart
En lees nog eens terug de opsomming uit deze blog. De gevoelens van vergeving, aanvaarding, vertrouwen, overgave, wil, trouw, wijsheid, geduld, humor en liefde zijn niet exclusief christelijk te noemen. Het zijn echter wel veelal ‘kernbegrippen’ uit het Christendom.

Tenslotte
Ik vind het opvallend om te zien hoe christelijke leefregels bijval krijgen vanuit de psychosociale hoek. Deze leefregels kennen niet alleen religieuze of Bijbelse argumenten, maar ook psychosociale beweegredenen.


Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder