Revolutie binnen de relatie – liefde voor jezelf

Riekje Boswijk-Hummel schrijft in haar boek Revolutie binnen de relatie – Liefde opnieuw ontwikkelen nog veel meer lezenswaardige zaken. Ik zal er nog twee noemen. In deze blog schrijf ik over liefde voor jezelf. 

Boswijk-Hummel schrijft er dit over: “Meestal wordt liefde voor jezelf verward met egoïsme.” Liefde voor jezelf heeft echter een ander karakter dan het houden van jezelf in de zin van totaal “door jezelf geabsorbeerd zijn”. 

“Liefde voor jezelf is een voorwaarde voor het ontstaan van elke andere vorm van liefde. Wanneer je jezelf niet aardig vindt, wanneer je jezelf niet kunt vergeven wat je allemaal voor stommiteiten uithaalt en uitgehaald hebt, wanneer je niet met jezelf kunt opschieten, dan zul je van niemand anders buiten je kunnen houden.” 

Ik maak een religieus uitstapje: Je naaste liefhebben en God liefhebben kan dus niet los gemaakt worden van jezelf liefhebben. Als je jezelf niet liefhebt, kan je je naaste en God ook niet liefhebben. Het werkt daarom ook niet om God liefhebben en je naaste liefhebben louter en alleen als een opdracht of leefregel te zien. Het begint bij liefde voor jezelf en om dat te begrijpen, om daar handen en voeten aan te geven moet je liefde voor jezelf (menselijk gezien) psychosociaal inkleuren. Rekening houden met wetmatigheden die hierop van toepassing zijn. 

“Liefde voor jezelf woont in je hart. Veroordeling, wantrouwen, afvalligheid van jezelf woont in je hoofd, je ideeën, je ego. Wil je van jezelf kunnen houden, dan zul je contact moeten maken met je eigen hart. Dat is de reden waarom ik (AG: de schrijfster) zeg dat je het tweede (AG: of het eerste als je geen scheiding achter de rug hebt) jawoord aan jezelf geeft, en pas het derde (AG: of tweede) jawoord aan je partner.” Anders gezegd: je moet eerst met jezelf getrouwd zijn, voordat je kunt trouwen met een ander. 

Contact maken met je eigen hart, dat brengt ons weer terug bij het onderwerp je ego. Je moet door de muur van je ego-laag heen om te komen bij je hart. Liefde voor jezelf confronteert je met je ego. De oproep om jezelf lief te hebben zonder gereedschap te krijgen om die muur af te breken komt daarom wat onwezenlijk op mij over. De schrijfster reikt ons in haar boek dat gereedschap wel aan. 

Reacties

Veel gelezen berichten

Vergeving is goed, maar verzoening is beter

Bevrijd van jezelf

De GKv moet verder met één predikant minder